Žilinská radnica hrozí, na dlžníkov pošle exekútora

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: SITA/AP

ŽILINA 18. februára (WEBNOVINY) – Žilinčanom doručia rozhodnutia o poplatkoch za komunálny odpad mestskí úradníci osobne, na neplatičov sa žilinská radnica aj tento rok chystá poslať exekútora.

Zamestnanci mestského úradu budú rozhodnutia doručovať do vlastných rúk v pracovných dňoch od 6. marca. Poplatok musí zaplatiť každá fyzická osoba, ktorá má v Žiline trvalý alebo prechodný pobyt alebo užíva nehnuteľnosť na území mesta. Poplatok je možné zaplatiť v dvoch splátkach do 30. apríla a do 31. augusta alebo naraz jednou splátkou,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba. Žilinčania môžu poplatok zaplatiť bezhotovostným prevodom, v hotovosti alebo platobnou kartou priamo v klientskom centre mestského úradu.

Žilinská radnica chce pritvrdiť vo vymáhaní dlhov, na stovky neplatičov miestnych daní a poplatkov pošle exekútora a pokračovať bude aj vo zverejňovaní ich mien. V roku 2012 dala Žilina exekvovať 909 a v roku 2013 až 1 755 neplatičov, ktorí na miestnych daniach z nehnuteľností a poplatkoch za komunálny odpad dlhujú mestu státisíce eur.

V tomto trende budeme pokračovať aj v tomto roku, pretože sa to dobre rozbehlo a začína to prinášať ovocie. Ideme posilniť aktivity, ktoré sú spojené s vymáhaním daňových pohľadávok, pretože to úsilie, ktoré sme tomu venovali posledné dva roky, sa nám ukázalo ako opodstatnené, lebo sa dostáva do kasy viac peňazí. A i napriek tomu, že je to nepopulárne opatrenie a je to prácne, myslím si, že sme urobili dobrý krok aj pri zverejňovaní dlžníkov. Má to veľmi pozitívny efekt a budeme v tom jednoducho pokračovať,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Podľa Chomu neplatiči reagujú obyčajne tak, že po prvom šoku, z ktorého sa spamätávajú, keď dostanú exekučný príkaz, sa snažia ešte prísť dohodnúť. „Pokiaľ sa vedia dohodnúť a je to v intenciách legislatívy, tak my im samozrejme vyjdeme v ústrety. Nám nejde o to, aby platili exekútorovi. Na druhej strane, ak to už oni sami svojou vinou dohnali do toho, že musel nastúpiť exekútor, musia si byť vedomí, že jednoducho ich to bude stáť podstatne viac,“ povedal Choma. Mesto k exekúciám dlžníkov pristupuje až po niekoľkých opakovaných upozorneniach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Choma