Naživo: Ukrajina hlási 26 obetí, armáda povolala výsadkárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kyjevom opäť lietajú dlažobné kocky a horia barikády
Nepokoje na Ukrajine neustali. Násilie si vyžiadalo ďalšie obete. Strety medzi prívržencami opozície a políciou nasledovali po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Foto: SITA/AP

KYJEV 19. februára (WEBNOVINY) – Najvyšší bezpečnostný orgán Ukrajiny v stredu oznámil začatie celoštátnej „protiteroristickej operácie“, ktorá nasleduje po zatiaľ najkrvavejšom násilí v Kyjeve od vypuknutia vlny protivládnych nepokojov.

Informuje o tom ruský spravodajský portál RIA Novosti citujúci šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Olexandra Jakymenka, ktorý konanie protivládnych skupín označil za „úmyselné teroristické činy“.

Poriadkové sily uskutočnili ešte v utorok „protiteroristickú operáciu“ na Námestí nezávislosti v centre hlavného mesta, kde sa k táboriacim aktivistom pridali tisíce demonštrantov po tom, ako pochod k parlamentu vyústil do stretov s políciou.

Obrazom: Krviprelievanie v kyjevských uliciach

Násilie si od utorňajšieho poludnia údajne vyžiadalo najmenej 26 mŕtvych a viac ako tisícku zranených, vzdorujúci dav sa však z námestia nepodarilo vytlačiť a očakáva sa preto ďalší policajný zásah. Demonštranti v stredu obsadili budovu hlavnej pošty, kde si zriadili svoj hlavný tábor potom, čo ich doterajšie sídlo v utorok v noci vyhorelo.

Domáce a zahraničné médiá informujú, že priestranstvo zahalil dym z horiacich pneumatík, situácia v meste však bola v uplynulých hodinách pokojná. Podľa RIA Novosti SBU informovala, že členovia extrémistických skupín sa počas nepokojov zmocnili najmenej 1500 strelných zbraní a 100-tisíc nábojníc, nešpecifikovala však, odkiaľ zbrane pochádzajú. Jakymenko pritom označuje radikálov a extrémistov za „skutočnú hrozbu pre milióny ukrajinských občanov“.

Ministerstvo obrany medzitým oznámilo, že do celoštátnej operácie sa môže zapojiť aj armáda. Rezort však predtým poprel správy, podľa ktorých by mali byť vojaci nasadení proti aktivistom v centre Kyjeva. Podľa vyhlásenia pre tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina ozbrojené sily v súvislosti so „zhoršením sociopolitickej situácie v krajine“ presúvajú svoje jednotky, aby zvýšili ochranu skladov zbraní a munície, základní a ďalších objektov.

Začatie celoštátnej operácie oznámili po tom, ako západoukrajinská Ľvovská oblasť vyhlásila nezávislosť od centrálnej vlády v Kyjeve. Podľa RIA Novosti sa opozícia v rámci obsadzovania vládnych úradov zmocnila i oblastnej pobočky SBU.

Video: Situácia na Ukrajine naživo

Ukrajinský minister obrany Pavel Lebedev povolal podľa čt24.cz do Kyjeva 500 mužov elitnej výsadkovej brigády z východoukrajinského Dnepropetrovska.

Je to pokus o násilné prevzatie moci, tvrdí premiér

Krvavé nepokoje, ktoré od utorka otriasajú Kyjevom, ukrajinský úradujúci premiér Serhij Arbuzov považuje za pokus o násilné prevzatie moci. Podľa ruského spravodajského portálu RIA Novosti sa tak vyjadril na stredajšej vládnej schôdzi.

Premiér pred členmi svojho kabinetu vyhlásil, že „spoločnosť i úrady násilie dôrazne odsudzujú„, keďže „nie je znakom demokracie„. „Toto je manipulácia myslenia ľudí a pokus prevziať moc pomocou sily,“ cituje RIA Novosti Arbuzova, ktorý sa ujal funkcie po januárovom odstúpení vlády Mykolu Azarova.

Nepotvrdené informácie uvádzajú, že dôjsť má aj 79. motostrelecký pluk z Mykolajiva. Polícia monitoruje aj situáciu v doprave – kontroluje vlaky a autobusy v snahe zabrániť priaznivcom opozície pricestovať do hlavného mesta zo západu krajiny.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč z krvavého násilia v uliciach Kyjevu obvinil opozičných lídrov. Zároveň ich vyzval, aby sa „dištancovali od radikálnych síl“. Vyjadril tiež nádej, že „ešte nie je neskoro zastaviť tento konflikt,“ píše v oficiálnej výzve zverejnenej na jeho webovej stránke. „Opoziční lídri porušili princíp demokracie, podľa ktorého sa moc nezískava na uliciach, alebo námestiach, ale prostredníctvom volieb,“ dodal prezident.

Ukrajinské ministerstvo obrany však popiera správy, podľa ktorých vyslalo vojakov na kyjevské Námestie nezávislosti, aby po vypuknutí nepokojov rozohnali tamojších protivládnych aktivistov.

Podľa vyhlásenia pre tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina však ozbrojené sily v súvislosti so „zhoršením sociopolitickej situácie v krajine“ presúvajú svoje jednotky, aby zvýšili ochranu skladov zbraní a munície, základní a ďalších objektov. „Informácia, že vojaci boli vyslaní rozohnať Majdan, je nepravdivá,“ uviedol tlačový odbor ministerstva v narážke na udalosti v ohnisku protivládnych nepokojov.

Špeciálne zásahové jednotky navyše v stredu nadránom začali násilím vyháňať protestujúcich z Námestia nezávislosti v centre Kyjevu. Polícia tam nabehla s niekoľkými obrnenými vozidlami, ľudí bila obuškami a búrala postavené stany.

Opoziční lídri Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk reagovali zastavením rokovaní s prezidentom Janukovyčom a vyzvali ho, aby nariadil zastavenie krvavých zásahov polície. „Vláda musí okamžite stiahnuť jednotky a ukončiť tento krvavý konflikt, pretože ľudia zomierajú. Toto som povedal Janukovyčovi,“ povedal Kličko po skončení nočných rozhovorov. „Ako môžeme rokovať, keď sa prelieva krv?“ opýtal sa.

Rusko v stredu vyzvalo lídrov ukrajinskej opozície, aby zastavili krviprelievanie. Ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že využije všetok svoj vplyv na opätovné nastolenie pokoja vo svojom „priateľskom bratskom štáte“.

„Ruská strana žiada lídrov opozície, aby zastavili krviprelievanie a okamžite obnovili dialóg so zákonnými úradmi bez ultimát a hrozieb,“ uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého je Ukrajina pre Rusko nielen strategickým partnerom, ale aj bratskou krajinou. Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina, zas zdôraznil, že Moskva sa bude držať svojej doterajšej politiky nezasahovania do vnútorných záležitostí Ukrajiny.

Putin už podľa Kremľa hovoril o situácii telefonicky s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom, pričom obaja sa zhodli, že udalosti predchádzajúceho dňa boli pokusom o štátny prevrat.

Situáciou na Ukrajine sa budú vo štvrtok mimoriadne zaoberať aj ministri zahraničných vecí všetkých 28 členských štátov Európskej únie (EÚ). V stredu o tom z odvolaním sa na zdroje z prostredia Bruselu informuje tlačová agentúra AP. Situáciu pozorne sleduje aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová. „Vo svetle tragického zhoršenia situácie na Ukrajine vysoká predstaviteľka vyzýva všetkých zodpovedných, aby zastavili násilie,“ cituje z utorkovej stanoviska Ashtonovej hovorca. Na stole pritom bude aj otázka prípadného zavedenia sankcií, potvrdil v stredu šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. „Očakávame, že naše členské štáty by sa mohli dohodnúť na cielených opatreniach proti zodpovedným za násilie a použitie neprimeranej sily,“ vyhlásil.

Frakčný šéf nemeckej Ľavice Gregor Gysi navrhol bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera ako sprostredkovateľa konfliktu na Ukrajine. Podľa Gysiho je potrebné nájsť riešenie, s ktorým budú spokojné Ukrajina, Rusko aj Európska únia. „Treba asi vtiahnuť do riešenia konfliktu ľudí, ktorí vedia, ako hovoriť s Putinom,“ povedal Gysi, pretože podľa neho bez Moskvy sa nenájde riešenie. „Napriek všetkým mojim výhradám, čo tak vtiahnuť Gerharda Schrödera? Hovorí sa, že má s ruským prezidentom dobré vzťahy.“

Utorňajšie násilie v centre Kyjeva nasledovalo po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily použili gumové projektily a ohlušovacie granáty.

Cieľom akcie bolo vyvinutie nátlaku na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukCatherine AshtonováDmitrij PeskovJosé Manuel BarrosoViktor JanukovyčVitalij Kličko