Ficova štátostrana chce podľa Gála zmeniť justíciu pre seba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sud kladivko
Foto: Facebook.com

BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) – Vládny Smer túži ovládnuť justíciu, chce o všetkých zmenách rozhodovať sám, tvrdí poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu Most-Híd Gábor Gál. Podľa Gála, ktorý je podpredseda parlamentného klubu Most-Híd a členom Ústavnoprávneho výboru NR SR, to potvrdzuje návrh novely ústavného zákona, ktorý vládna strana v týchto dňoch predkladá.

Gál tvrdí, že „ide o ústavnú bianko zmenku, ktorú nemôže podporiť nikto, kto to s demokraciou na Slovensku myslí vážne. Zároveň pripomína, že návrh ústavnej novely na zmenu justície, s ktorou Smer prichádza, iba posilní právomoci prezidenta SR,“ informoval agentúru SITA hovorca strany Most-Híd Gabriel Gilányi. Most-Híd podľa Gábora Gála „odmieta podporiť ústavnú bianko zmenku Robert Fica“.

Možnosť pre štátostranu

„Návrh ústavného zákona na zmenu justície, ktorý podala strana Smer, nie je totiž o systémových zmenách,“ povedal Gábor Gál, podľa ktorého Smer navrhuje iba zmenu na podporu právomoci prezidenta. Prakticky jediný konkrétny návrh je podľa neho ten, že ideme posilniť právomoci predsedu Smeru v jeho pravdepodobne budúcej funkcii.

„Preto si myslíme, že návrh ústavného zákona je volebným zákonom z dielne vládnej strany,“ vysvetľuje v tlačovej správe poslanec za Most-Híd. Občanom SR podľa Gábora Gála vláda svojím ústavným návrhom neponúka ani zrýchlenie konaní pred súdmi, ani transparentnejší spôsob vymáhania spravodlivosti. Celý ústavný návrh Smeru je podľa poslanca za Most-Híd o tom, že rozhodnutia o fungovaní a postavení justície, ktorú upravuje Ústava SR, by bola týmto ústavným zákonom degradovaná na úroveň obyčajného zákona.

Po schválení tejto ústavnej zmeny, by sme podľa Gála dali možnosť štátostrane, aby sama, na vlastný obraz, teda bez opozície, jednoduchým zákonom potom upravila všetky podrobnosti o justícii. „Smer by potom sám mohol rozhodovať o tom, kto a za akých okolností bude sudcom, budú ich kádrovať a celý justičný systém by mali tak vo vlastných rukách. Po schválení tejto úpravy ústavného zákona by všetky zmeny v justícii mohla bez problémov realizovať iba jedna strana,“ upozorňuje Gábor Gál. Ako ďalej tvrdí, v krátkej novele ústavného zákona sa až päťkrát odkazuje na to, že podrobnosti upraví zákon.

Paška sľuboval o dôveryhodnosť súdov

„Takúto bezobsažnú zmenu Ústavy SR, ktorá je iba rámom, pretože obraz tam ešte nie je, nemôže Most-Híd podporiť. Veď ani v kontúrach netušíme, k akým konkrétnym zmenám v justícii by malo dôjsť na základe tejto navrhovanej zmeny Ústavy SR. Vládna strana totiž žiadne konkrétne návrhy v tomto smere nepredložila. Smer predložil iba akýsi rámec, na základe ktorého by sa poslanci opozície vzdali možnosti spolurozhodovať o tom, ako zlepšiť fungovanie slovenskej justície,“ dodal Gál.

Cieľom zmien, ktoré zásadným spôsobom upravujú mechanizmy súdnictva v ústave, je podľa predsedu NR SR Pavla Pašku pokúsiť sa súdy dostať na úroveň vyššej dôveryhodnosti a efektívnosti. Ako povedal Paška na tlačovej besede vo štvrtok 20. februára po rokovaní o podpore týchto zmien so zástupcami KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a Luciou Žitňanskou ako exministerkou spravodlivosti, na tieto zmeny je potrebná ústavná väčšina, ktorou nedisponuje ani jediná vládna strana Smer-SD a ani opozícia.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gábor Gál
Firmy a inštitúcie Most-Híd