SDKÚ schválilo kandidátku do eurovolieb, nastali v nej zmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SDKÚ vyvesilo v parlamente petíciu
Petíciu za zachovanie druhého dôchodkového piliera, ktorú iniciujú opozičné subjekty, už podpísalo viac ako 80-tisíc ľudí. Bratislava, 6. august 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) – Prezídium SDKÚ-DS odobrilo kandidačnú listinu strany do májových eurovolieb. Na kandidátke však chýba bývalá europoslankyňa strany Zita Pleštinská.

Tá mala po sobotňajších primárnych voľbách kandidovať až z deviateho miesta, s čím nesúhlasila a kandidatúry sa vzdala. Na kandidátke ju nahradí Andrej Kmeť, ktorý bude kandidovať z 13. miesta. Kandidáti, ktorí boli po primárkach za Pleštinskou, sa posunuli na kandidátke o jedno miesto vyššie.

Dvojkou bude Kukan

S výnimkou tejto zmeny prezídium rešpektovalo vôľu členov SDKÚ-DS z primárnych volieb, ktorí rozhodli o poradí kandidátov na poslancov za SDKÚ-DS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Lídrom kandidátky do eurovolieb je Ivan Štefanec, ktorý zvíťazil v primárkach na lídra už vo februári.

V sobotu členovia strany rozhodli, že dvojkou bude europoslanec Eduard Kukan. Z tretieho miesta kandiduje nominant trnavskej straníckej organizácie Milan Roman, ktorý získal v primárkach najviac hlasov zo všetkých kandidátov, ktorých navrhli regionálne štruktúry. Zo štvrtého miesta bude kandidovať bývalá poslankyňa NR SR a matka slovenskej úspešnej tenistky Katarína Cibulková. Piate miesto na kandidátke má primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Volebná účasť býva nízka

Šestkou sa stal manažér Peter Húska. Za ním bude dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK Ľubomír Batka, herec Ján Grešo za Nitriansky kraj, Katarína Čižmárová za banskobystrický regionálny zväz, Adela Maxonová za Trenčiansky kraj, exposlankyňa slovenského parlamentu Jarmila Tkáčová za Košický kraj a Marek Vargovčák za rovnaký kraj a napokon Andrej Kmeť.

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. SDKÚ-DS má v súčasnosti v EP dvoch poslancov. Okrem Kukana aj Petra Šťastného, ktorý už nekandiduje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander SlafkovskýEduard KukanIvan ŠtefanecKatarína CibulkováMarek Vargovčák
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana