KDH je vo zväzku s diablom, komentuje ústavný pakt Poliačik

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jan figel
Predseda KDH Ján Figeľ Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. marca (WEBNOVINY) – Ochrana manželstva zakotvená v ústave podľa poslanca za SaS Martina Poliačika neprináša žiadne pozitíva, môže však ublížiť. „Nie je za niečo, ale proti niečomu,“ vraví Poliačik.

„Čo bude so všetkými deťmi narodenými mimo manželstva? Na Slovensku sa 35 percent detí rodí mimo manželstva. Čo ideme týmto deťom odkázať, že sú menej chránené ústavou, menej cenné?“ konštatoval poslanec liberálov. Podľa jeho slov by Slovensko malo okrem manželských myslieť aj na všetky nezosobášené páry a páry rovnakého pohlavia.

Hrozbou je násilie a chudoba

Rodiny dnes podľa Poliačika ohrozuje hlavne násilie a nedostatok prostriedkov. Rodinám podľa neho prakticky pomáhal napríklad exminister sociálnych vecí Jozef Mihál, keď zvýšil materskú a predĺžil jej poberanie. „Manželstvo je tým, čo si z neho dvaja ľudia spravia. Keď prejde ústavná zmena, v mojom manželstve sa nezmení nič. Takisto ma neochráni, keď začnem piť alebo gamblovať. Ústava mi nezabráni zničiť vlastnú rodinu, to môže urobiť len moje svedomie,“ dodal Poliačik.

KDH upozornil, že rodina v zidealizovanej historickej podobe, o návrate ku ktorej kresťanskí demokrati rozprávajú, v skutočnosti nikdy neexistovala. „Čo je tradičná rodina, do ktorého storočia by sme mali ísť? Zoberieme ženám volebné právo? Zabránime im študovať na univerzitách? Sobáš z lásky je tu posledných sto rokov,“ zdôraznil Poliačik. Muž a žena s rovnakým postavením a rovnakým prístupom k zdrojom, to podľa neho nie je tradičná rodina, ktorú by sme mohli vidieť v minulosti, ale rodina dneška.

Poslanec za SaS sa členov parlamentu pýtal, či by deti vychovávali radšej v Kanade, Nórsku, Francúzsku, teda demokratických štátoch, ktoré sa civilizačne dostali na istú úroveň a starajú sa aj o menšiny, alebo radšej v Rusku alebo Ugande. „Ruská cesta je tá, ktorou ste sa rozhodli ísť,“ odkázal predkladateľom.

KDH vraj vstúpilo do zväzku s diablom

Postoj KDH, ktoré sa dohodlo na zmenách s vládnym Smerom-SD pred prezidentskými voľbami, prirovnal Poliačik ku Goetheho Faustovi. „KDH stratilo vôľu bojovať proti absolútnemu ovládnutiu moci jednou stranu, stratilo historickú úlohu, ktorú zohralo po roku 1989. Zo strachu sa rozhodlo vstúpiť do zväzku s diablom,“ poznamenal.

KDH na poslanca liberálov pôsobí ako starý zatrpknutý učenec Faust, ktorý nevie, ako zavŕši svoj život, keď sa zjaví Mefistofeles, diabol v podobe Smeru-SD, ktorý mu výmenou za jeho dušu ponúkne kšeft a splnenie túžob. „Mám nádej, že náš Faust nakoniec odolá, ako ten Goetheho a obráti sa smerom k službe ľuďom a nie napĺňaniu vlastných potrieb,“ konštatoval Poliačik. Poslancom KDH pripomenul, že SaS ho vyzývala, aby táto téma nebola súčasťou prezidentskej kampane. „Dnes vo vašej zmluve s diablom robíte kampaň Ficovi,“ dodal.

Podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH) sa vyslovil, že ak pred desiatimi rokmi bola aktuálnou a dôležitou témou Európa, teraz je to manželstvo. Predseda parlamentu Pavol Paška Poliačikovi vysvetlil, že SaS nezavolal na diskusiu k ústavnej novele preto, lebo liberálov nepovažuje za štandardnú stranu. „Zdevastovali ste parlament, vládu i vlastnú stranu,“ povedal Paška Poliačikovi. Neskôr vo vystúpení v pléne Paška opísal prezidentov akých strán majú okolité štáty, zákonu ako takému sa nevenoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľJozef MihálMartin PoliačikPavol Paška
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie