Smer ľudí zdiera, ale tajné služby dotuje, naznačil Galko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: executivegov.com

BRATISLAVA 21. marca (WEBNOVINY) – Vojenské spravodajstvo v roku 2013 minulo o 60 percent viac, ako bol jeho pôvodne schválený rozpočet. Takáto navýšenie rozpočtu pre vojenských tajných považuje poslanec za SaS Ľubomír Galko za šokujúce a šialené.

„O čom to vypovedá? Ľuďom sa dnes zvyšujú dane, ľudia sú zdieraní vládou, ale vojenská tajná služba, ktorej šéfujú ľudia podozriví z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby počas prvej Ficovej vlády, uplatňuje grécky model hospodárenia a dostáva stále viac a viac finančných prostriedkov,“ konštatoval Galko pred novinármi.

Boj v strane Smer

Navýšenie peňazí pre Vojenské spravodajstvo pripisuje Galko mocenskému boju vo vládnom Smere. „Minister obrany Martin Glváč buduje v štáte druhé mocenské centrum. Je to výsledok frakčného boja vo vnútri Smeru, keď Slovenskú informačnú službu kontroluje klika okolo predsedu vlády a druhá klika je Glváčova, ktorá prehráva jedny voľby za druhými, myslím Bratislavský kraj, a snaží sa takýmto spôsobom uchovať vplyv,“ vysvetlil Galko.

Martin glvac
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Vojenské spravodajstvo podľa exministra obrany Glváč posilňuje neuveriteľným spôsobom, a to personálne, finančne aj objektovo. Okrem Glváčových mocenských ambícií Galko upozornil na pohyb peňazí, ktorý umožňuje provízie.

„Nakupuje sa netransparentne, bez verejných obstarávaní, v utajenom režime, priamo bez akejkoľvek kontroly verejnosti alebo parlamentného kontrolného výboru. A tieto milióny, obrovské peniaze, ktoré prúdia od vojakov z rozpočtových kapitol ministerstva obrany do vojenskej tajnej služby ovládajú ľudia, ktorí sú podozriví z toho, že vojenskú tajnú službu už jedenkrát vytunelovali,“ upozornil Galko.

Ministra obrany sa pýtal, kde je 19-percentná úspora, ktorú Glváč avizoval pri zlúčení vojenských tajných služieb. „Namiesto toho máme navýšenie o 60 percent,“ dodal Galko. Poslanec liberálov v zákone bude presadzovať, aby rozpočet Vojenského spravodajstva bol verejný aspoň v takej forme, ako sa dnes zverejňuje rozpočet SIS.

„Ide len o ďalšie úbohé klamstvá bývalého ministra obrany, ktorý bol odvolaný z funkcie Ivetou Radičovou za to, že brutálne zneužíval vojenské spravodajstvo vo svoj prospech. Za odpočúvanie novinárov, sekretárok, kamionistov a ďalších nevinných ľudí, za čo sa týmto ľuďom dodnes ani len neospravedlnil. Nič na tom, čo hovorí, nie je pravda a naša spravodajská služba má vysokú dôveru u našich zahraničných partnerov,“ konštatovala Martina Balleková z ministerstva obrany.

Výdavky ešte stúpnu

Výdavky na vojenskú tajnú službu sa pravdepodobne budú zvyšovať aj tento rok – tentoraz by to mala byť reakcia na požiadavky našich partnerov vzhľadom na situáciu na Ukrajine, ktorá si vyžaduje niektoré technické opatrenia. Zvyšovanie nákladov na Vojenské spravodajstvo pripustil šéf rezortu obrany Martin Glváč (Smer-SD) na rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva.

„Je na zvážení ministra, aké priority bude ten rezort mať – keď minister uváži, že prioritné je vojenské spravodajstvo, že treba posilniť zložky, ktoré sú vo vnútri vojenského spravodajstva – tak to je jeho rozhodnutie, jeho zodpovednosť. Pretože to pôjde samozrejme z obmedzeného rozpočtu MO na úkor modernizačných programov,“ upozornil predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS) .

Fedor by sa podľa vlastných slov snažil situáciu riešiť trochu inak, obrovské diery a disproporcie vidí v celých ozbrojených silách. Upozornil, že v armáde je množstvo veci za hranicou životnosti, a to vo všetkých jej zložkách.

Fedor si preveroval náklady

„Celé ministerstvo je dlhodobo finančne poddimenzované. Rovnako ako vojenské spravodajstvo potrebujú obrovské investície do infraštruktúry, modernizácie a techniky,“ dodal Fedor. Na to budú podľa neho peniaze zrejme chýbať, ak sa presunú na vojenské spravodajstvo. Fedor by tieto peniaze videl radšej v technike armáde „Aj keď som si vedomý nezastupiteľnej úlohy vojenského spravodajstva pri krízových situáciách napríklad typu Ukrajina,“ konštatoval.

Na výbore sa Fedor pýtal Glváča aj na to, či nastalo šetrenie peňazí, ktoré očakávali po zlúčení vojenskej rozviedky a kontrarozviedky do jedného celku – teda či klesli náklady na prevádzku a na pôvodne duplicitné a neefektívne činnosti. Minister potvrdil, že na týchto veciach sa šetrí.

„Ale jedným dychom dodal, že takto ušetrené prostriedky budú reinvestované do vojenského spravodajstva,“ opísal ministrovu odpoveď Fedor. Vlani došlo aj k navýšeniu nákladov, ktoré spôsobil presun jednej zložky spod velenia Generálneho štábu OS SR pod vojenské spravodajstvo a podobne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin FedorMartin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SRVojenské spravodajské služby