Slováci podľa Kaliňáka tak skoro cez internet voliť nebudú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volby vuc
Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 22. marca (WEBNOVINY) – Slováci asi tak skoro cez internet voliť nebudú, je to veľmi nákladné. Minister vnútra Robert Kaliňák upozorňuje na veľký nepomer medzi cenou zabezpečenia takého hlasovania a skutočným počtom ľudí, ktorí by takú formu využili.

„Zoberte si krajinu, v ktorej to zaviedli, teda Estónsko, kde túto možnosť využilo niečo málo cez 12 percent ľudí.“ Šéf rezortu, ktorý voľby zabezpečuje, poukazuje aj na osobitosti našich ľudí. „Osobitne Slováci majú radi kamenné veci – kamenné obchody, kamenné klientské konzultačné centrá tomu sa aj zahraničné firmy museli prispôsobiť. Majú proste radi, keď idú hlasovať osobne,“ uviedol Kaliňák.

Problémom je zabezpečenie tajnosti volieb

Menšiu skupinu, ktorá by využila možnosť hlasovať iným spôsob, podľa neho tvoria stovky možno tisíce ľudí, ale nie sú to desaťtisíce ani stotisíce záujemcov. Náklady na to by sa pritom mohli vyšplhať do miliónov eur.

Ďalším problémom by bolo zabezpečenie tajnosti volieb. Kaliňák vysvetľoval, že do jedného servera ide identifikácia voliča spolu s jeho hlasom, ale v ďalšom serveri sa už rozdeľujú. Po okrskoch by už tieto údaje neboli skontrolovateľné. Pri dnešnom systéme sa dá ľahko skontrolovať, či nedošlo k chybám v zoznamoch voličov.

Voľby
Foto: SITA/Ján Viazanička

V prezidentských voľbách nemôžu voliť ľudia zo zahraničia

Napríklad v prezidentských voľbách nemôžu ľudia voliť zo zahraničia – a to ani poštou, ani na zastupiteľských úradoch. „Poštové“ hlasovanie znemožňuje skutočnosť, že tieto voľby sú dvojkolové. „Lebo Svetová poštová únia nevie garantovať časovú lehotu, aby hlasy prišli včas. Preto iba jednokolové voľby sú sprevádzané poštovým hlasovaním,“ vysvetlil Kaliňák.

Hlasovanie na zastupiteľských úradoch by zas bolo výhodné len pre tých, ktorí žijú v zahraničí v blízkosti ich sídel. Kaliňák to vysvetlil na príklade USA, kde máme zastupiteľské úrady len na východnom pobreží. Mnoho Slovákov pritom žije na západnom pobreží napríklad v San Diegu, San Franciscu, Los Angelos, možno v Seattlei a pre nich by cesta za hlasovaním bola aj tak veľmi dlhá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák