Ombudsmanka sa pre streľbu na D2 obrátila aj na prokuratúru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
kamión, diaľnica
Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Benedikovič.

BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová ukončila skúmanie podnetu, ktorý súvisí s policajným zásahom z 24. júna 2013 na diaľnici D2 v smere z Bratislavy do Brna. Ako vtedy informoval portál Čas.sk, policajti výstrelmi zastavili auto, ktoré v minulosti patrilo Milanovi Ď., hľadanému v súvislosti s dvojnásobnou vraždou na Orave.

Časť podnetu, ktorá sa týka postupu príslušníkov policajného zboru, postúpila Okresnej prokuratúre v Skalici. V súvislosti s druhou časťou podnetu, v ktorej podávatelia namietali postup Sekcie kontroly a inšpekčnej služby, sa verejná ochrankyňa práv obrátila na Ministerstvo vnútra SR s výzvou na prijatie opatrení. Informovala o tom poradkyňa ombudsmanky pre komunikáciu Alena Kuišová.

Zásah do základných práv a slobôd

V prvom prípade podávatelia namietali, že došlo k zásahu do ich základných práv a slobôd, konkrétne do práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti a k porušeniu zákazu mučenia a podrobeniu krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu, alebo trestu.

„Verejná ochrankyňa práv dospela k záveru, že doterajšie prešetrovanie postupu príslušníkov policajného zboru Sekciou kontroly a inšpekčnej služby nebolo dostatočné na odstránenie množstva zásadných rozporov medzi verziou podávateľov a verziou príslušníkov policajného zboru o priebehu dotknutého policajného zákroku,“ uviedla Kuišová, podľa ktorej je verejná ochrankyňa práv presvedčená, že tieto rozpory je potrebné odstrániť ďalším dokazovaním. Práve preto túto časť podnetu postúpila Okresnej prokuratúre v Skalici.

Neumožnili nahliadnuť do spisu

V druhej časti podnetu podávatelia namietali postup Sekcie kontroly a inšpekčnej služby, ktorá ich právnemu zástupcovi neumožnila oboznámiť sa so spisom, týkajúcim sa vybavovania sťažnosti na postup príslušníkov policajného zboru.

Sekcia kontroly a inšpekčnej služby zároveň odmietla poskytnúť fotokópiu stanoviska Odboru výcviku Prezídia policajného zboru SR. „V tejto časti verejná ochrankyňa práv dospela k záveru, že ministerstvo vnútra – Sekcia kontroly a inšpekčnej služby a Prezídium Policajného zboru SR porušilo právo podávateľov na informácie prostredníctvom právneho zástupcu, ktoré je zaručené čl. 26 Ústavy Slovenskej republiky,“ informovala Kuišová.

Ombudsmanka zároveň navrhla prijať potrebné opatrenia a umožniť nahliadnutie do spisu a poskytnúť fotokópiu predmetného stanoviska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová