Prokuratúra zrušila obvinenie ženy so stoličkou v parlamente

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament
Situácia v rokovacej sále NR SR, počas incidentu na balkóne po skončení mimoriadnej schôdze parlamentu. Bratislava, 13. február 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Prokuratúra zrušila obvinenie z výtržníctva Stanislavy Červeňovej, ktorá sa pokúsila v parlamente z balkóna pre verejnosť zhodiť stoličku do rokovacej sály. Polícia má podľa prokuratúry opäť posúdiť Červeňovej konanie. Agentúru SITA o tom informovala Červeňová a poskytla kópiu uznesenia Okresnej prokuratúry Bratislava I.

Obvinenie nie je opodstatnené

Incident sa stal 13. februára o 18:50 po tom, ako sa skončilo hlasovanie poslancov v neúspešnom pokuse odvolať premiéra Roberta Fica za kauzu emisie. Žena po hlasovaní kričala do sály na poslancov „Hanba, hanba! Ľudia tu umierajú od hladu, my to už nebudeme tolerovať!“ Zobrala stoličku z prvého radu, prešla k zábradliu, naklonila sa cez balkón a naznačovala hodenie stoličky. Zabránili jej v tom parlamentní ochrankári, počas incidentu praskla sklenená výplň jedného stolíka na balkóne.

Prokuratúra napokon rozhodla, že obvinenie Červeňovej, proti ktorému sa 24. februára odvolala, nie je opodstatnené. Preskúmaním spisu dospela Okresná prokuratúra Bratislava I k záveru, že vznesenie obvinenia bolo predčasné bez dôsledného posúdenia všetkých súvisiacich okolností. Červeňová spáchanie skutku na policajnom výsluchu nepoprela, naopak priznala sa a pomerne detailne uviedla dôvody svojho konania. Červeňová poskytla agentúre SITA časť svojej výpovede.

„Je mi ľúto, že v 21. storočí môj život náhle stratil zmysel. Zomrela posledná nádej v spravodlivú justíciu, prokuratúru, teda aj spravodlivú spoločnosť a že zúfalstvo pretkané beznádejou ženie často občana k neuváženým krokom. Tento systém ohrozuje a znižuje najdôležitejšie hodnoty: ľudský život, zdravie, dôstojnosť a slobodu,“ uviedla polícii.

Jednalo sa o skratové konanie

Podľa prokuratúry niet pochýb o protiprávnosti konania tejto ženy, ale pri jeho posudzovaní a vyhodnocovaní treba mať na zreteli aj nie práve najpriaznivejšiu životnú a sociálnu situáciu, v ktorej sa nachádzala. „Zastávam názor, že v jej prípade sa jednalo o jednoznačné skratové konanie, o akýsi prejav nesúhlasu s jej sociálnou situáciou, o prejav odporu k súčasnému politickému riadeniu štátu ako aj o akýsi prejav nesúhlasu s aktuálnou politickou situáciou na Slovensku,“ uvádza sa v uznesení.

Prokuratúra upozornila na kamerový záznam incidentu, z ktorého je podľa nej zrejmé, že parlamentná ochranka sledovala a v podstate akoby kontrolovala konanie Červeňovej, pričom ochrankári videli aj to, ako chytila stoličku. Zo záznamu ale nie je zrejmé, že ochrankári jej akýmkoľvek spôsobom zabránili v ďalšom konaní, kým neprehodila stoličku cez zábradlie.

„Zastávam názor, že príslušníci Odboru obrany, bezpečnosti a ochrany Národnej rady Slovenskej republiky mali a aj mohli voči obvinenej Bc. Stanislave Červeňovej zasiahnuť aj skôr,“ píše sa v uznesení. Sklenenú výplň podľa prokuratúry Červeňová úmyselne nerozbila, stalo sa to, keď ju pacifikovali ochrankári.

Agentúra SITA požiadala o vyjadrenie aj Krajskú prokuratúru v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky