Procházka založí novú stranu, Hrnčiar preto opúšťa Most-Híd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prochazka
Neúspešný prezidentský kandidát Radoslav Procházka hovoril o budovaní novej politickej strany. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 27. marca (WEBNOVINY) – Na slovenskej politickej mape by mala vzniknúť čoskoro nová politická strana. Jej vznik vo štvrtok oznámil poslanec NR SR Radoslav Procházka.

S určitosťou sa k nemu pridá Andrej Hrnčiar a očakáva sa aj vyjadrenie poslanca Miroslava Beblavého, ktorý má svoje rozhodnutie oznámiť podľa Procházku po prezidentských voľbách. Títo dvaja poslanci majú byť spolu s Procházkom nositeľmi nádeje na pohyb dopredu.

Procházka má sieť pracovných skupín

S novou stranou sa chce Procházka zúčastniť už na jesenných komunálnych voľbách. Procházka chce budovať sieť ľudí, s ktorými sa chce snažiť získať od ľudí čo najširšie poverenie na zmenu súčasných pomerov. Na premenu štátu na jednoduchý a spoľahlivý, v ktorom verejná služba bude ľuďom prinášať praktický úžitok. Pôjde o ľudí so silným životným príbehom.

Miroslav beblavy
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Procházka hovoril s viacerými starostami a primátormi najmä na strednom a východnom Slovensku. Spomenul však len primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú. Z poslancov oslovil len Hrnčiara a Beblavého, pretože nechce budovať azyl pre nespokojné parlamentné atómy. Strana má byť zložená z novej generácie ľudí. Už dnes má Procházka sieť pracovných skupín, ktoré majú pracovať na programe novej strany. V programe nebude chýbať zmena územnosprávneho členenia i volebného systému.

Procházka sa však poslaneckého mandátu nevzdá hneď, ale až po skončení májovej schôdze, teda niekedy v máji, alebo v júni. Na jeho miesto by do parlamentu mal nastúpiť prvý náhradník z KDH Marián Radošovský.

Procházka totiž kandidoval na post poslanca NR SR za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), to však vo februári 2013 opustil. Procházka tvrdí, že vzdaním sa mandátu poslanca NR SR ide do rizika a ľudia ho vraj od toho odhovárali. „Je to strata na osobnom pohodlí i vplyve,“ povedal. Podľa neho však strany sa majú dostať do parlamentu cez voľby. „Chceme sa uchádzať o poverenie do služby a zmenu pomerov,“ dodal.

Smer vníma Procházku ako súpera

Na Beblavého však Procházka chce naliehať, aby sa poslaneckého mandátu nevzdal, ale zostal v parlamente. „Ten praktický úžitok, ktorý jeho robota ako opozičného poslanca prináša ľuďom, je mimoriadny,“ vyhlásil Procházka s tým, že on sa vzdáva mandátu preto, lebo ako zakladateľ chce vyslať signál.

To, že sa mandátu nevzdal hneď po odchode z KDH, Procházka zdôvodňuje tým, že vtedy by to nebolo poctivé voči ľuďom, pretože v NR SR by ho nahradil človek, ktorý dostal podstatne menej hlasov ako on a to bez takto zrozumiteľného dôvodu ako je dnes. „Dnes to zrozumiteľný dôvod má,“ dodal.

Smer-SD vníma Procházka ako súpera. „Našou ambíciou je nahradiť súčasnú vládu. Ľudia zo smeráckej stability nemajú nič,“ vyhlásil. Procházka zároveň tvrdí, že ak by bol možný reštart v súčasnej opozícii, nezakladal by novú stranu. „Ten typ zmeny, o ktorý sa chceme usilovať, sa na súčasnom pôdoryse opozície nedá. Preto som pripravený ísť do politického rizika,“ povedal.

Hrnčiar opúšťa Most-Híd

Poslanec Andrej Hrnčiar zároveň vo štvrtok oznámil, že opúšťa poslanecký klub Most-Híd a po májovej schôdzi parlamentu odíde z parlamentu. Ako potvrdil vo štvrtok na tlačovej besede, rozhodol sa zakladať nový politický subjekt spolu s Radoslavom Procházkom.

Hrnciar bugar most
Foto: SITA/Diana Černáková

Svoj krok zdôvodnil tým, že za dva roky od volieb sa nepodarilo stredopravým stranám urobiť reštart. Podľa neho opozičné strany akoby stratili schopnosť oslovovať voličov. „Opúšťam klub a vydávam sa na ťažšiu cestu zakladania nového subjektu s Radoslavom Procházkom,“ potvrdil.

Hrnčiar tvrdí, že so stranou Most-Híd sa rozchádza v dobrom. „Nie sme rozhádaní,“ uviedol. Hrnčiar sa stal poslancov v roku 2012, keď kandidoval na kandidátke strany Most-Híd ako nezávislý. „Nedá sa neustále pôsobiť ako nezávislý. Vstup do politickej strany považujem za veľmi dôležitý,“ konštatoval. Hrnčiar nechcel povedať, aký bude nový názov strany. „Názov nie je dôležitý. Dôležitý je obsah,“ povedal. Za novú stranu sa bude Hrnčiar uchádzať o znovuzvolenie za primátora Martina v jesenných komunálnych voľbách.

Na vznik novej strany sa chystá Hrnčiar podľa potrieb prispieť z vlastných úspor. Akú sumu však venuje strane, nepovedal. Na miesto Hrnčiara by mala do parlamentu nastúpiť bývalá poslankyňa NR SR Edit Pfundtner, ktorá vo štvrtok potvrdila záujme zhostiť sa voľného mandátu po Andrejovi Hrnčiarovi. Ako povedala vo štvrtok pre agentúru SITA, poslanecký mandát s úctou prijme. Pfundtner je prvou náhradníčkou strany Most-Híd podľa výsledkov parlamentných volieb, ktoré boli v roku 2012. Po nich však zo strany odišla. „Moje smerovanie bude jasné po zložení poslaneckého sľubu,“ povedala na otázku, či bude pôsobiť v poslaneckom klube Most-Híd alebo bude nezaradenou poslankyňou NR SR.

Most je zaskočený

Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Andreja Hrnčiara odísť z poslaneckého klubu strany a z parlamentu. Ako sa uvádza v stanovisku strany, ktoré poskytol agentúre SITA jej hovorca Gabriel Gilány, tento krok je pre stranu prekvapujúci hlavne preto, že všetky jeho vyjadrenia smerom do vnútra strany, ale aj smerom k verejnosti sa niesli v znamení vrcholnej spokojnosti a oceňovania korektného postoja Mosta-Híd k nemu.

„Tento krok je prekvapujúci aj preto, lebo sa deje necelé tri týždne po tom, ako Most-Híd na svojej Republikovej rade vyhlásil záujem posilňovať svoj občiansky charakter. V tejto práci bude Most-Híd pokračovať v spolupráci so všetkými politikmi, ktorí chcú občianske Slovensko budovať a nie ho štiepiť,“ uvádza sa v stanovisku.

Strana Most-Híd však akceptuje rozhodnutie Hrnčiara. „Strana Most-Híd od momentu, ako sa Andrej Hrnčiar dostal na jej kandidátku, nič nezmenila na svojom postoji. Nikdy sme mu nekládli žiadne podmienky, netlačili ho do rozhodnutí. Považovali sme to za korektný postup. Dali sme mu slovo, ktoré má v našej strane nezastupiteľnú váhu,“ napísal hovorca v stanovisku s tým, že ponúkli Hrnčiarovi priestor na všetky jeho aktivity.

KDH sa z vrátenia mandátu teší

KDH je rado, že Radoslav Procházka vráti hnutiu poslanecký mandát, ktorý získalo vo voľbách od občanov. Ako povedal vo štvrtok pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan, KDH berie na vedomie toto rozhodnutie Procházku. „KDH bude silnejšou a razantnejšou stranou v NR SR pri presadzovaní dobrých riešení pre ľudí na Slovensku,“ uviedol.

SaS podľa jej predsedu Richarda Sulíka nečakala, že sa Procházka miesto zjednotenia roztrieštených konzervatívnych síl pokúsi založiť vlastnú stranu. „Ale ak sa mu to podarí z tejto novej pozície, môže to byť pre vytvorenie funkčnej alternatívy voči Smeru užitočné. Ďalšie trieštenie by bolo tým najhorším, čo Slovensko potrebuje,“ myslí si Sulík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej HrnčiarPavol AbrhanRadoslav Procházka