Video: Zásah do čierneho, policajti rozbili sieť dílerov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajti rozbili sieť dílerov, obchodovali s pervitínom
Spolu 1,5 kilogramu metamfetamínu zhabala česko-slovenskej vetve výrobcov, kuriérov a dílerov drog polícia počas protidrogovej akcie v spolupráci s českými kolegami. Bratislava, 28. marec 2014. Foto: SITA/PPZ

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Policajti z Česka a Slovenska rozložili skupinu obchodníkov s metamfetamínom, ľudovo nazývaným pervitínom. Na začiatku bola úspešná akcia slovenských policajtov s názvom Kryštál, pri ktorej koncom minulého týždňa v Šelpiciach zadržali 41-ročného Rudolfa B. zo Serede a českého kuriéra drogy, 28-ročného Romana H.

Ten Slovákovi doviezol 1,5 kilogramu drogy vysokej čistoty, ktorú mal uloženú v zadných dverách auta. „Takéto veľké záchyty nie sú časté, sú skôr výnimkou ako pravidlom,“ uviedol riaditeľ Národnej protidrogovej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru SR Marián Geleta. Na slovenskom čiernom trhu by mala droga hodnotu 250- až 255-tisíc eur. Obaja muži sú vo väzbe, hrozí im väzenie na 15 až 20 rokov.

Desiatky kilogramov i marihuana

Podľa Frydrycha sa v ČR stáva smutným pravidlom, že v minulosti odhaľovali prípady niekoľkých stoviek gramov, dnes už operujú s množstvom na úrovni kilogramov až desiatok kilogramov. Čelíme nástupu skupín, kde sú členmi príslušníci z Vietnamskej socialistickej republiky, ktoré zareagovali od roku 2007 na zvýšený dopyt po marihuane a potom, od roku 2009, po pervitíne, poznamenal Frydrych. Prekurzory tejto drogy vedia takéto skupiny zháňať najmä v Poľsku, kde ešte nie je regulovaný predaj liekov s účinnou látkou.

V minulosti odhaľovali naši západní susedia 400 až 450 pervitínových laboratórií ročne, v ostatných rokoch ich je menej. To ale nie je dobrá správa, lebo sa výrazne zvyšuje kapacita „výroby“ týchto laboratórií.

Metamfetamín je druhou najčastejšie užívanou drogou na Slovensku hneď za marihuanou. Na Slovensku ho vyrábajú v „kuchynských“ podmienkach, v amatérskych mikrolaboratóriách. V porovnaní s ostatnými amfetamínmi polícia zaznamenáva pokles dopytu, čo sa prejavuje aj minimálnym výskytom týchto látok na čiernom trhu, ako i takmer nulovým zadržaním drogy.

Lieky z Poľska a Srbska

Slovensko od začiatku roka pristúpilo k budovaniu európskej databázy drogových laboratórií na výrobu syntetických drog, vrátane tzv. „kuchynských“ veľkostí, v gescii Europolu v Haagu. Lokálni producenti metamfetamínu na Slovensku používajú najmä metódu jeho extrakcie z voľnopredajných liekov s obsahom drogového prekurzoru určených na liečbu ochorení horných dýchacích ciest.

Niektoré prípady poukázali na dovoz týchto liekov vo veľkom množstve z Poľska a Srbska. Podľa polície sa čoraz častejšie objavujú prípady výroby a distribúcie vysokokvalitného metamfetamínu príslušníkmi vietnamskej komunity. Slovenský čierny trh s metamfetamínom je stále významne ovplyvnený situáciou v Českej republike.

Pouličná čistota metamfetamínu užívaného na Slovensku sa pohybuje okolo 70 percent obsahu účinnej látky. Najčastejšie sa vyskytuje ako kryštály a prášok, pričom veľké kryštály sú typické pre vietnamskú výrobu a prášok pre ostatný pôvod látky. Priemerná cena na ulici za jeden gram tejto drogy je 60 eur (priemerná cena, za ktorú ho berú priekupníci vo veľkom je 20 až 30 eur).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia