Sestra odvolaného sudcu môže byť v Bardejove sudkyňou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sud kladivko
Foto: Facebook.com

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – Poradkyňa Ústavného sudcu SR Katarína Krochtová sa môže stať sudkyňou Okresného súdu v Bardejove, kde vyhrala výberové konanie v čase, keď tomuto súdu predsedal jej brat. Toho medzičasom odvolal minister spravodlivosti z funkcie.

Súdna rada v pondelok odobrila návrh, aby prezident vymenoval Krochtovú za sudkyňu. Rada rozhodla veľkou väčšinou hlasov i keď táto personálna nominácia vyvolala veľkú diskusiu.

V písomnej časti neuspela

Člen rady Ján Vanko upozornil na to, že Krochtová svojho konkurenta porazila vo výberovom konaní až v ústnej časti, v písomnej mala menej bodov. „Zaujímalo by ma, keby aj členovia komisie povedali, čo sa stalo na tej ústnej,“ povedal Vanko s tým, že on pripúšťa, že v ústnej skúške bývajú niektorí kandidáti lepší. Nespochybnil odbornosť Krochtovej, ktorá je podľa neho pôsobením na ústavnom súde určite dobre pripravená, neprekážal mu ani príbuzenský pomer na súde.

Priamo na výberovom konaní bol v komisii člen rady Igor Burger. „Zákon nezakazuje účasť nikomu, či je v príbuzenskom vzťahu s niekým, alebo nie,“ poznamenal Burger. Podľa jeho slov Krochtová ako jediná správne posúdila podmienky uloženia trestu z prípadu v písomnej časti skúšky počas výberového konania.

V ústnej časti sa podľa neho ukázala ako dobre zorientovaná, prejavili sa jej skúsenosti z ústavného súdu. Podpredsedníčka súdnej rady Mária Bujňáková sa ako vysokoškolská pedagogička Krochtovej tiež zastala – s kolegami ju poznajú ako excelentnú právničku.

Meno Krochtovej brata sa riešilo

Ďalší člen rady Dušan Čimo je presvedčený, že sama Krochtová mala dôsledne zvážiť, či sa prihlási do výberového konania, kde výberovú komisiu zostavil jej brat. „Kde žiadnym spôsobom nebude možné eliminovať pochybnosti o tom, že to bol skutočne rovný prístup ku všetkým uchádzačom,“ dodal Čimo.

Predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin si myslí, že je neetické klásť kandidátke otázku, prečo išla do výberového konania tam, kde jej brat robil predsedu. „Bola by diskriminovaná, keby tam z tohto pohľadu nešla,“ povedal Harabin, ktorý hovorí, že tu drží princípy a nie pofidérne vyvolávanie duchov transparentnosti. Poznamenal, že vo výberovej komisii boli traja sudcovia Najvyššieho súdu SR, nevie, čo by ešte mohlo byť objektívnejšie.

Meno brata Krochtovej sa prednedávnom skloňovalo v médiách. Generálna prokuratúra žiada o vydanie teraz už končiaceho predsedu bardejovského súdu na trestné stíhanie. Sudca je podozrivý z ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČimoKarol KrochtaŠtefan Harabin