Ak by boli parlamentné voľby, s prehľadom by ich vyhral Smer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico utešil stovky žien, Smer oslavoval MDŽ
Predseda strany Smer-SD Robert Fico počas podujatia pri príležitosti osláv MDŽ v Nitre za účasti predstaviteľov vládnej strany. Nitra, 5. marec 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Ak by zajtra boli voľby do Národnej rady SR, určite by sa ich zúčastnila tretina voličov a viac ako 42 percent by volilo Smer-SD, vyplýva to z prieskumu verejnej mienky zameranej na voľby do Národnej rady SR spoločnosti MEDIAN SK.

Prieskum MEDIAN SK uskutočnil od 3. februára do 2. marca na reprezentatívnej vzorke populácie SR podľa údajov Štatistického úradu SR. Na prieskume verejnej mienky zameranej na voľby do Národnej rady SR sa zúčastnilo 1 094 respondentov vo veku 18 až 79 rokov. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval riaditeľ spoločnosti MEDIAN SK Jindřich Bardon.

Odvolilo by vyše 30 percent

Na otázku – „Keby zajtra boli voľby do Národnej rady SR, zúčastnili by ste sa ich?“ odpovedalo, že by sa na parlamentných voľbách určite zúčastnilo 31,6 percenta a skôr by chcelo voliť 24,3 percenta opýtaných, skôr nie 8,9 percenta a určite nie 30,5 percenta. Pritom 4,7 percenta respondentov odpovedalo, že sa ešte nerozhodli, či by sa na voľbách zúčastnilo.

Na otázku: „Pokiaľ by ste sa ich zúčastnili, akú stranu alebo hnutie by ste volili?“ by 42,1 percenta hlasovalo za stranu Smer – sociálna demokracia, na druhom mieste s 9,5 percenta by skončilo KDH a tretí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s podporou 9,4 percenta.

Národniari by neuspeli

Na štvrtom mieste je Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ-DS) so 7,6 percenta. Nasleduje Most-Híd so 6,9 percenta a strana Sloboda a Solidarita (SaS) s 6,8 percenta. Pred dverami parlamentu by skončili Slovenská národná strana (SNS) so ziskom 4,8 percenta a Strana maďarskej komunity (SMK) s 4,6 percenta. Podpora žiadnej ďalšej strany ani hnutia by nepresiahla tri percentá.

Volebný model spoločnosti MEDIAN SK vychádza z preferencií voličov, ktorí avizujú účasť na voľbách do Národnej rady SR a vedia, koho by v danom okamihu volili. Pri výpočte sa tiež prihliadalo k volebnému správaniu respondentov pri posledných parlamentných voľbách a k trendom volebnej podpory. Výsledky reprezentujú preferencie vo februári 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Median SKSMER-SD