Vysokým školám odľahlo, po mesiacoch čakania dostanú peniaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
EUBA aula
EUBA aula

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Verejné vysoké školy by mali v stredu s niekoľkomesačným omeškaním dostať peniaze na rok 2014 na účet. Minister školstva Dušan Čaplovič podpísal definitívny rozpis dotácií pre školy na tento rok. V súčasnosti školy zmluvy podpisujú.

„Bez ohľadu na to, či je dotačná zmluva už podpísaná alebo nie, dnes odchádzajú platobné príkazy a v stredu by peniaze mali byť už na účtoch,“ informuje tlačový odbor ministerstva školstva. Verejné vysoké školy si v tomto roku rozdelia 442,3 milióna eur, vlani dostali o niečo viac – 443,4 milióna.

Suma nižšia ako vlani

Tri mesiace vysoké školy fungovali tak, že od ministerstva školstva dostávali na mesiac stanovenú sumu, ktorá bola nižšia ako vlani. Navyše, oproti minulému roku vysoké školy museli od januára svojim zamestnancom zvyšovať platy o 16 eur, čo im prikazuje nariadenie vlády. Ako hovorí predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško, školy prežívali zo dňa na deň.

„Tri mesiace sme museli tápať a nemohli sme robiť nič. To, čo sme na plate pridali, to sme potom zamestnancom aj zobrali na osobnom ohodnotení,“ hovorí Smieško o tom, ako sa školy vyrovnávali s nedostatkom peňazí. Predseda Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár upozorňuje, že aj keď rezort školstva pošle peniaze teraz, do normálneho režimu sa školy dostanú až začiatkom mája. „Vysoké školy musia ešte pripraviť rozpis dotácie a musia si nechať schváliť rozpočet na každej vysokej škole v akademickom senáte,“ vysvetľuje Vozár.

Rektori vysokých škôl sa na zasadnutí Slovenskej rektorskej konferencie začiatkom marca zhodli na tom, že výška dotácie pre vysoké školy je na tento rok nedostatočná. Podľa nich peniaze určené pre vysoké školy nevytvárajú možnosti na skvalitnenie vzdelávania a vedecko-výskumnej činnosti. Rada vysokých škôl zas konštatovala, že určená suma necháva vysoké školy len v rovine prežívania.

Dve zásadné zmeny

Ministerstvo školstva najskôr vypracovalo návrh rozpisu dotácií, potom ho dalo vysokým školám na pripomienkovanie a minister školstva teraz podpísal jeho definitívne znenie. Rezort školstva hovorí, že v rozpise dotácií čiastočne zohľadnil pripomienky organizácií zastupujúcich vysoké školy.

„V rámci dotácie na výskumnú činnosť sa navrhuje uvoľniť do rozpisu podľa jednotlivých ukazovateľov 1,79 milióna eur, ktoré boli pôvodne určené na financovanie doktorandských štipendií,“ reaguje tlačový odbor rezortu školstva. Okrem toho medzi študijné odbory, v ktorých sa navrhuje poskytovať motivačné štipendiá, zaradili aj matematiku, aplikovanú matematiku a štatistiku.

Podľa predsedu Slovenskej rektorskej konferencie je zásadnou zmenou to, že sa znížil vplyv podnikateľskej činnosti vysokých škôl v oblasti výskumu a vývoja na to, koľko peňazí škola dostane. „Druhou zásadnou zmenou je, že pri získavaní peňazí viac zavážia karentované publikácie, teda také, ktoré majú význam aj v zahraničí, a to mierne na úkor slovenských monografií,“ hovorí Vozár. O takúto zmenu žiadala Rada vysokých škôl. „Považujeme to za kľúčovú požiadavku,“ dodal predseda rady Smieško.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičLibor Vozár
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR