Martin Fedor chce nezávislú inšpekciu bezpečnostných zborov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin fedor
Martin Fedor Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 3. apríla (WEBNOVINY) – Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor chce do leta predložiť do parlamentu návrh na zriadenie nezávislej inšpekcie bezpečnostných zborov. Ako povedal Fedor v stredu na tlačovej besede, súčasný minister vnútra takúto zmenu odmieta.

„Pôvodne som preto avizoval takýto návrh predložiť na jeseň minulý rok, ale predpokladal som, že už budeme mať za sebou vládny návrh zákona o spravodajských službách, ktorý bude tiež náročný a veľmi dôležitý. Nechcel som od neho odvádzať ani verejnú pozornosť. Zdá sa však, že legislatívny proces zo strany vlády v rezortoch vnútra a obrany začína byť zmätený, rôzne dokumenty a avizované návrhy zákonov sa ustavične posúvajú, meškajú, termíny neplatia, a preto som sa rozhodol, že už nebudem čakať,“ povedal Fedor.

Nezávislá inšpekcia

Fedor navrhuje, aby na Slovensku vznikla nezávislá inšpekcia ozbrojených zborov Slovenskej republiky. Tá by bola podľa neho nezávislá inštitúcia, teda by boli úplne oddelení kontrolóri od kontrolovaných. V Českej republike sa takáto agentúra nazýva Generálna inšpekcia ozbrojených zborov. Jej riaditeľa by podľa Fedora na návrh vlády menoval premiér, alebo prezident, ale až po prerokovaní v brannobezpečnostnom výbore parlamentu.

„V tomto prípade by sme mali začať s praxou, že vláde by mali zostať menovacie právomoci niektorých funkcionárov bezpečnostných orgánov, ale do procesu by mal byť zapojený parlament. V tomto prípade riaditeľ inšpekcie, ale v budúcnosti by sme to mali rozšíriť aj na prezidenta policajného zboru alebo napríklad riaditeľov spravodajských služieb,“ uviedol Fedor.

Kontrolu činnosti inšpekcie by vykonával podľa Fedora parlamentný brannobezpečnostný výbor, alebo by sa zriadil osobitný kontrolný výbor, ako je to v prípade spravodajských služieb.

V Čechách je to inak

„Budem navrhovať , aby to bol brannobezpečnostný, aby sme mali kontrolnú činnosť voči rezortu vnútra a obrany a voči inšpekcii pod jednou strechou,“ povedal. Úlohou takejto generálnej inšpekcie by bolo vyhľadávať, odhaľovať a preverovať skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin – príslušníkom Policajného zboru SR, colníkom, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, ale aj príslušníkom ozbrojených síl, teda armády. Podľa Fedora v Českej republike má takáto inšpekcia dosah aj na štátnych zamestnancov, ktorí sú zaradení k výkonu práce v týchto orgánoch.

Úlohou inšpekcie by malo byť podľa Fedora nielen vyšetrovať, ale aj sledovať a vyhodnocovať informácie o protiprávnej činnosti príslušníkov ozbrojených zborov – a navrhovať opatrenia, ako tomu predchádzať.

Fedor chce efektívnu inšpekciu

„Toto považujem za dôležité, pretože by sme mali oddeľovať individuálne pochybenia, ktoré sú žiaľ súčasťou života, a ktorým sa zrejme nikdy nedá zabrániť, len ich prísne postihovať. Ale mali by sme si viac všímať aj systémové problémy, ktoré bohužiaľ máme a ktoré vedú aj k podozreniam z organizovanej trestnej činnosti vo vnútri bezpečnostných orgánov. Samostatné postavenie inšpekcie by tomu prospelo. Mala by väčšiu autoritu s návrhmi, s ktorými by prišla,“ zdôraznil Fedor.

Fedorov návrh bude obsahovať aj postavenie a právomoci príslušníkov inšpekcie. Tie by mali byť silné. „Aby bola inšpekcia naozaj efektívna, aby nemusela klopať na dvere, kým jej otvoria, ale aby mohla konať dôrazne a rázne,“ konštatoval.

Podpredsedovi SDKÚ-DS ide o to, aby inšpekcia nebola zviazaná nielen personálne a organizačne s rezortnými ministrami, ale aby mala rozviazané ruky. „Aby bola dostatočne kompetentná, že bude vedieť, ako a kde má hľadať a aby mala dosť výkonných právomocí, aby mohla konať samostatne, rázne a rýchlo,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Fedor
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR