Zhromaždenie Povedzme nie uránu podporilo približne 70 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Greenpeace jahodna uran
Proti ťažbe uránu na Jahodnej protestovali aj aktivisti Greenpeace. Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 6. apríla (WEBNOVINY) – Približne sedemdesiat ľudí prišlo v nedeľu ku Dolnej bráne na košickej Hlavnej ulici na protestné zhromaždenie Povedzme rozhodné nie uránu. Mali so sebou transparenty, napríklad Stop uránu, Košické uránové bábkové divadlo. Počas zhromaždenia organizátori zbierali podpisy pod kremnickú petíciu – výzvu Robertovi Ficovi, aby sa zasadil za zákaz ťažby a spracovania zlata, ale aj zákaz ťažby uránu na Slovensku.

„Cieľom dnešného stretnutia je upozorniť, že problém prípravy ťažby uránu na Jahodnej pri Košiciach pretrváva. Nemôžeme veriť prehláseniam niektorých našich politikov, že hrozba ťažby tu nie je. Žiaľ, niektorí ľudia uverili, že už nič nehrozí,“ povedal aktivista Ladislav Rovinský, šéf Základnej organizácie Košice 2013 Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny.

Pripravujú ďalšie zhromaždenie

Rovinský vyzval účastníkov zhromaždenia, aby sa zúčastnili rokovania najbližšieho mestského zastupiteľstva 14. apríla a aby požiadali poslancov o prijatie uznesenia o pripojení sa k signatárom kremnickej petície.

Ako uviedol Jaroslav Poláček z občianskeho združenia Pre Košice Sever, ochranári pripravujú ďalšie zhromaždenie na 4. mája, na ktorom dajú odpočet, aké podnikli kroky za minulý mesiac. Pozvať chcú aj miestnych predstaviteľov samosprávy, ako aj predstaviteľov štátu s tým, že dostanú priestor na jasné vyjadrenie, či sú proti alebo za ťažbu uránu nielen v košickej prímestskej rekreačnej oblasti Jahodná.

Petíciu podpísalo stotisíc občanov

Slovenská spoločnosť Ludovika Energy, ktorá je dcérskou spoločnosťou kanadskej firmy European Uranium Resources, robí prieskum v lokalite Jahodná-Kurišková pri Košiciach od roku 2005. Proti ťažbe uránu sa už vtedy zdvihla veľká vlna odporu občanov. Petíciu proti ťažbe uránu podpísalo okolo 100-tisíc občanov, desiatky obcí a miest aj ochranárskych organizácii.

Spoločnosť Ludovika Energy, s.r.o., mala povolenie na geologický prieskum platné do roku 2009, ktoré je bolo predĺžené do roku 2013 a tohto roku im ho ministerstvo životného prostredia predĺžilo až do roku 2015. V prieskume ložísk uránu na východnom Slovensku bude zrejme pokračovať nová firma. Austrálska spoločnosť Forte Energy v piatok 4. apríla oznámila, že sa dohodla na akvizícii uránového projektu pri Košiciach s kanadskou firmou European Uranium Resources.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslav PolačekLadislav Rovinský