V KDH padali pre voľby hlavy, Hrušovský sa vzdal funkcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hrusovsky
Neúspešný prezidentský kandidát Pavol Hrušovský ponúkol vedeniu KDH, že požiada o vyslovenie dôvery ako šéf parlamentného klubu hnutia. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 7. apríla (WEBNOVINY) – Pavol Hrušovský sa po neúspechu v prezidentských voľbách vzdáva funkcie predsedu poslaneckého klubu KDH v parlamente. Pavol Abrhan, ktorý bol politicky zodpovedný za kampaň, rezignoval na funkciu podpredsedu hnutia.

V septembri sa však na sneme mieni o funkciu podpredsedu uchádzať opäť. Šéfka volebného štábu Hrušovského Mária Hlucháňová sa vzdala funkcie vedúcej komunikačného oddelenia KDH. Tieto rozhodnutia v pondelok padli na rokovaní Predsedníctva KDH s poslancami NR SR a krajskými predsedami v Častej Papierničke po fiasku v prezidentských voľbách. Predsedníctvo zároveň rozhodlo, že v septembri sa bude konať volebný snem hnutia.

Všetky informácie o prezidentských voľbách nájdete

—-> TU

KDH zvolí nového predsedu

Ako povedal v pondelok na tlačovej besede predseda KDH Ján Figeľ, po rozhodnutí Hrušovského bude potrebné zvoliť nového predsedu poslaneckého klubu, a to v najbližších dňoch. „Ideálne v sobotu na rade,“ povedal.

Figeľ má predstavu o novom predsedovi klubu, ale meno neprezradil. Hrušovský vzdaním sa funkcie prišiel aj o miesto v predsedníctve hnutia, pretože šéf poslaneckého klubu je z titulu svojej funkcie aj členom Predsedníctva KDH. Figeľ zároveň oznámil, že v sobotu na rokovaní Rady KDH predloží návrh, aby jesenný snem bol volebným. Okrem programových otázok a zmeny stanov bude teda riešiť aj voľby funkcionárov hnutia.

„Snem bude nielen programový, ale aj personálny. Ďalšie súvislosti dopovie rokovanie rady. Kultúra zodpovednosti si vyžaduje analýzu, diskusiu, otvorenosť a rozhodnutia osobného charakteru. Neriešime naše vzťahy na základe vonkajších tlakov, ale po našej vnútornej diskusii, po zrelých úvahách,“ zdôraznil.

Neúspešný výsledok

Vlastná kampaň Hrušovského pred prezidentskými voľbami prebiehala od záveru minulého roka. Podľa Figeľa bola výrazne ovplyvnená dianím na politickej scéne i ďalšími kandidátmi, ktorí ovplyvnili výsledok Hrušovského.

„Kolegovia formálne vyjadrili v decembri podporu Hrušovskému, ale podporovali v kampani iného kandidáta. Maďarskí voliči uprednostnili Gyulu Bárdosa,“ zdôvodnil nízku podporu Hrušovského v prvom kole prezidentských volieb Figeľ. Predseda KDH zároveň poďakoval Hrušovskému za odvahu a nasadenie v kampani. „Výsledok však hodnotíme ako neúspech. Komunikácia mohla byť lepšia, tiež intenzita stretnutí s občanmi,“ povedal o chybách šéf kresťanských demokratov.

Prezidentské voľby boli podľa Figeľa výrazne ovplyvnené financiami. „Poprední kandidáti a finalisti investovali nepomerne viac ako ostatní. To je dôkaz, že financie ovplyvňujú slovenskú politiku viac ako pred piatimi či desiatimi rokmi,“ vyhlásil Figeľ.

Analytici nepredpokladajú vyššie preferencie strany

Rezignácie Pavla Hrušovského ako predsedu poslaneckého klubu KDH a Pavla Abrhana ako podpredsedu hnutia preferencie kresťanských demokratov neovplyvnia. Zhodli sa na tom politickí analytici. „Preferencie strany sú stabilné a voliči spokojní,“ povedal politológ Grigorij Mesežnikov.

Podľa neho je krok oboch politikov pochopiteľný. Myslí si ale, že sebareflexiou by malo prejsť celé vedenie hnutia. „Pretláčali svojho kandidáta ako kandidáta celej Ľudovej platformy, aj keď vedeli, že neuspeje,“ povedal Mesežnikov. „Tento princíp by sa v budúcnosti nemal opakovať, strany sa ho musia zbaviť,“ dodal.

„Obaja vyvodili prirodzené politické dôsledky,“ myslí si analytik Ján Baránek. Podľa neho však za výsledok Hrušovského nenesie zodpovednosť len KDH, ale aj ostatné strany zaniknutej Ľudovej platformy. „SDKÚ ani Mostu nikto Hrušovského nenanucoval, sami ho prijali,“ povedal Baránek.

„Navyše, ani jedna strana neponúkla iného kandidáta.“ Baránek súhlasí, že preferencie KDH odstúpenie Hrušovského a Abrhana neovplyvní. „Najväčšou hrozbou pre preferencie KDH bude, keď Radoslav Procházka založí stranu,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Grigorij MesežnikovJán BaránekJán FigeľPavol AbrhanPavol HrušovskýRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie