V Huncovciach už hliadkujú Rómovia, majú zabezpečiť poriadok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romovia
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – V obci Huncovce, kde sa v sobotu 22. marca strhla bitka obyvateľov rómskej osady s približne dvadsiatkou futbalistov, od pondelka funguje dočasná rómska občianska hliadka. Ako agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra, hliadka tu bude pôsobiť do mája.

„Jej fungovanie sa môže predĺžiť, až kým ju nenahradí projekt Rómskej občianskej hliadky, ktorý má byť financovaný z prostriedkov Európskej únie,“ poznamenala. Dočasnú rómsku hliadku tvoria traja ľudia, dvaja Rómovia budú dohliadať na poriadok v osade a jeden neróm bude mať na starosti športové aktivity. Projekt dočasnej hliadky realizuje Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku.

Bitku aj naďalej vyšetruje polícia, pričom vyšetrovanie má v rukách Obvodné oddelenie PZ v Kežmarku. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, aktuálne je obvinených šesť ľudí. Dve osoby polícia obvinila z ublíženia na zdraví, štyri z výtržníctva.

Hromadná bitka v Huncovciach v okrese Kežmarok sa odohrala v sobotu 22. marca na miestnom futbalovom ihrisku. Futbalisti, ktorí tu chceli odohrať zápas, požiadali deti z neďalekej rómskej osady, aby opustili ihrisko, no tie odmietli odísť. Na ihrisko vtrhli dospelí obyvatelia osady, začali biť futbalistov aj funkcionárov, počas bitky hádzali aj kamene. Rómov rozohnali až policajti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia