Snehová kraslica sa scvrkáva, do Veľkej noci však vydrží

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kraslice velka noc sneh
ilustračné foto Foto: SITA/AP

POPRAD 11. apríla (WEBNOVINY) – Poslednou snehovou kreáciou Petra Petrasa na Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách, ktorú budú môcť obdivovať návštevníci počas Veľkej noci, bude kraslica.

„Momentálne má asi 2,8 metra, predpokladám, že do Veľkej noci sa scvrkne tak asi na dva metre,“ uviedol pre SITA Petras. Uplynulá zima, ale i začiatok jari boli mimoriadne skúpe na prírodný sneh. Momentálne už Petras nemá z čoho dopĺňať sneh na veľkonočnú kraslicu. Okolie chaty je úplne bez snehu. Vysokým teplotám už neodolal ani sediaci vysokohorský nosič. „Z betlehema zostala už len kopa snehu,“ dodal Petras.

Podľa Petrasa výdatné snehové zrážky v prvej polovici apríla neboli v minulosti výnimkou. „Pamätám si rok 1997, keď 13. až 18. apríla husto snežilo a napadlo množstvo snehu, takže sa nedalo dostať na Zbojnícku chatu,“ uviedol. Krátko na to pochovala snehová lavína vysokohorského nosiča, ktorý sa pokúšal dostať zo Zbojníckej chaty. Podobná situácia sa zopakovala o tri roky neskôr.

Tohtoročná Veľká noc tak bude vo Vysokých Tatrách už bez snehu. Lyžiari budú mať pravdepodobne poslednú možnosť zalyžovať si počas končiacej sa sezóny, aj to len na najvyššie položených zjazdovkách. Peter Petras predpokladá, že Veľká noc vďaka niekoľkým dňom voľna prinesie na pár dní oživenie turistického ruchu. „Momentálne chodí na túry len veľmi málo ľudí. Občas sa objavia dôchodcovia alebo hostia na rekondičných pobytoch,“ uviedol. Zvýšenie počtu turistov očakáva počas predĺžených víkendov, ktoré súvisia so štátnymi sviatkami 1. a 8. mája. „Potom by sa už mali rozbehnúť školské výlety,“ dodal Petras.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Petráš