Mesačník Banskobystrického kraja vyvolal búrlivú diskusiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Banskobystrický župan Marian Kotleba. Foto: Facebook.com/kotleba

BANSKÁ BYSTRICA 11. apríla (WEBNOVINY) – Najnovšie číslo schránkového mesačníka Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Náš kraj bolo témou búrlivej diskusie na záver dnešného mimoriadneho zasadnutia krajského zastupiteľstva, ktorá vyvrcholila protestným odchodom viacerých poslancov.

Otvoril ju svojou interpeláciou poslanec Radoslav Vazan, ktorý požiadal župana Mariana Kotlebu, aby sa ospravedlnil všetkým ľuďom, ktorých týmto mesačníkom urazil.

Ospevovanie vojnového štátu

Ako uviedol, ľudí uráža ospevovanie vojnového Slovenského štátu, aj jeho osobne, keďže jeho starý otec bol účastníkom Slovenského národného povstania (SNP). Pozastavil sa aj nad tvrdením v mesačníku, že za prezidenta Jozefa Tisa sa žilo ako v nebi. „Pre tých, čo udávali a arizovali sa možno žilo ako v nebi,“ uviedol Vazan. Kritizoval aj zneužitie mesačníka na propagáciu Kotlebu a jeho politickej strany.

Kotleba na zmienku o povstalcovi reagoval, že sa nebude zaoberať dezertérom zo slovenskej armády a že nevie o tom, že by sa v mesačníku spomínala rodina Vazanovcov. Na výhrady k propagácii jeho strany uviedol, že ide o všeobecné tvrdenia. „V čom konkrétne vidíte propagáciu našej politickej strany. Povedzte mi konkrétne, lebo na všeobecné tvrdenia vám naozaj nemám čo povedať,“ povedal Kotleba, načo viacero poslancov vrátane Vazana nahnevane opustilo rokovaciu sálu.

„S týmito názormi sa nemôžem stotožniť. Môj otec bol priamy účastník SNP, som členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Máme odlišné názory a ja to jednoducho neznesiem. Uráža mojich predkov, uráža všetkých, ktorí sa zapojili. Odišli sme, aby sme to nemuseli počúvať,“ povedal poslanec Jaroslav Demian.

Osobná urážka

Aj Vazan považuje Kotlebovu odpoveď na interpeláciu za osobnú urážku. „Ja som povedal, že články, ktoré propagujú fašistický Slovenský štát sú urážkou konkrétne aj mojej rodiny, aj väčšiny poslancov zastupiteľstva. Myslím si, že obhajovať tento štát je absolútne choré,“ uviedol Vazan.

Kotleba odmieta, že by prostredníctvom mesačníka Náš kraj zneužil peniaze BBSK na propagáciu svojej osoby a svojej strany a s obsahom najnovšieho čísla je stotožnený. „Snažíme sa informovať obyvateľov kraja o dianí v BBSK, o dianí na úrade. Nevidím problém s tým, že by to bolo nejaké plytvanie peniazmi,“ povedal Kotleba. Na otázku agentúry SITA, ako súvisí článok o úspechoch Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 s dianím v BBSK, uviedol, že župné noviny majú aj v iných samosprávnych krajoch širší záber. „Myslím si, že boli veľmi dobré. Aj s tými ďalšími článkami, ktoré boli zamerané povedzme kultúrne. Nemám k tomu naozaj výhradu. Necítim, že by som spravil niečo zlé. Samozrejme, každý má právo na svoj názor,“ povedal Kotleba. Demonštratívny odchod poslancov komentoval vetou: „Zlepšila sa klíma v sále.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaRadoslav Vazan
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)