Obrazom: Trnavskú Coburgovu ulicu chránili kukláči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Blokáda pochodu neonacistov a neofašistov
Účastníci pochodu neonacistov a neofašistov kráčajú Trnavou smerom k ulici Coburgova obývanej Rómami. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA 12. apríla (WEBNOVINY) – Policajné kordóny chránili v sobotu Coburgovu ulicu v Trnave pred asi stovkou účastníkov zhromaždenia, ktoré pod hlavičkou občianskeho združenia Ľudia v ohrození organizoval Marián Mišún, považovaný za pravicového extrémistu. Ulica je známa vysokým podielom rómskych a neprispôsobivých obyvateľov.

Bývalý mestský policajt Mišún, známy z minulosti pálením vlajky Európskej únie, zorganizoval najskôr pochod zo železničnej stanice k pamätníku nespravodlivo stíhaných na Rázusovej ulici. Už na stanici sa proti pochodu postavili aktivisti z iniciatívy Bratislava bez náckov, ktorí tu prišli o svoj transparent s antifašistickým textom. Potýčku oboch skupín museli riešiť policajní kukláči.

Obrazom: Neonacisti a neofašisti sa zhromaždili v Trnave

Druhýkrát zasahovali aj pri pamätníku, kde došlo opäť k stretu oboch skupín. Účastníci pochodu sa snažili dostať na Coburgovu ulicu, kde mali ohlásené ďalšie zhromaždenie, tu ich už policajti nepustili. Polícia podľa trnavskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej predviedla päť osôb z oboch táborov, prepustili ich po podaní vysvetlenia. „Na Coburgovej ulici polícia v zmysle zákona využila oprávnenie, ktoré zakazuje vstup na určené miesto, a to z dôvodu ochrany zdravia, práv a slobôd iných občanov a udržanie verejného poriadku,“ vysvetlila postup polície Linkešová. V tejto časti mesta neboli podľa nej zaznamenané žiadne problémy, polícia mesto naďalej monitoruje.

Niekoľko rómskych rodín z Coburovej ulice sa podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča obrátilo počas týždňa na predstaviteľov mesta, aby pochod zakázali. Podľa jeho vysvetlenia však oznámenia o zvolaní dvoch verejných zhromaždení zo strany organizátorov spĺňali všetky zákonom stanovené náležitosti, preto ich nebolo možné zakázať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marián Mišun