Až 16 percent potravín na Slovensku skončilo nedostatočne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Košík and potraviny
Foto: telegraph.co.uk

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Za prvý kvartál tohto roka vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa celkovo 10 770 kontrol potravín. S nedostatkom skončilo 1 711 z nich. Informoval o tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

S najhorším výsledkom skončili opätovne kontroly po pracovnej dobe, inšpektori ich v sledovanom období vykonali 453, vo viac ako polovici prípadov našli nedostatky.

Najhoršie skončil obchodný reťazec Lidl

V hypermarketoch pochybenia tvorili 65,89 %, pri stredných predajniach 52,31 % a pri malých predajniach 32 %. „Nevrhá to dobrý obraz o tom, že by sa hypermarkety a supermarkety snažili vylepšiť servis a kvalitu potravín, ktorú predávajú svojim zákazníkom,“ skonštatoval minister.

V hodnotení obchodných reťazcov skončil za prvý kvartál roku najhoršie Lidl, v ktorom inšpektori evidujú 25,95 percenta nedostatkov, čo je 10-percentný nárast oproti záveru minulého roka. Druhú priečku obsadila Billa, ktorá mala nepodarkovosť cez 23 percent, pričom na konci vlaňajška to bolo 14,9 %.

Trojicu najhorších podľa údajov rezortu uzatvára CBA, ktorá mala nedostatky na úrovni 20,5 %, minulý rok končila s 13,78 percenta. „Máme aj dobré prípady hypermarketov. Nitrazdroj, ktorý mal aj ku koncu roku relatívne malé percento, 12,3 % nedostatkov, teraz dosiahol 10,42 % a máme už konečne aj reťazec, Metro, ktoré je pod desať percent,“ povedal Jahnátek.

Pri cestných kontrolách prepadlo Poľsko

Inšpektori si posvietili aj na prepravu potravín, v rámci nej skontrolovali za prvý kvartál tohto roka 906 zásielok a celkovo 1 437 komodít. Nezrovnalosti objavili v 8,6 percenta prípadov. Ako minister skonštatoval, najhoršie pri cestných kontrolách dopadlo Poľsko (12,37%), nasledovalo Maďarsko (12,5%) a na treťom mieste Slovensko (5,22 %).

Pod dve percentá nedostatkovosti sa dostali len dodávky z Českej republiky (1,78 %). Hlavným pochybením pri preprave bola nevyhovujúca hygiena, nedodržaný teplotný režim či chýbajúce označenie.

Celkovo za sledované obdobie uložili inšpektori 678 blokových pokút v hodnote 23 805 eur, právoplatne ukončených správnych konaní bolo 446 v sume 471 tis. eur. Počet začatých správnych konaní sa vyšplhal na 372, sú vo výške viac ako 5 mil. eur, úradných kontrol, ktoré v krátkom čase začnú je 528, v hodnote 402 tis. eur. „K týmto sankciám treba ešte pridať desať pokút, kde po opakovaných kontrolách na predajniach sa zistili vážne nedostatky,“ dodal Jahnátek s tým, že tieto sankcie sa pohybujú od jedného do piatich miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Jahnátek
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR