Kotlebov človek hovoril o mesačníku, médiá sú vraj tendenčné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na proteste proti Kotlebovi spálili kópie mesačníka Náš kraj
Protestné zhromaždenie Strany občianskej ľavice (SOĽ) pred úradom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorého cieľom bola hromadná likvidácia novín s prvkami propagácie fašizmu, mesačníka Náš Kraj. Banská Bystrica, 13. apríl 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 15. apríla (WEBNOVINY) – Vydávanie schránkového mesačníka Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Náš kraj je jediným spôsobom, ako informovať verejnosť o nových zisteniach, plánovanej činnosti a krokoch nového vedenia BBSK.

Uvádza to hovorca BBSK Miroslav Belička v odpovedi, ktorú poslal agentúre SITA po šiestich dňoch na otázky k objektivite najnovšieho čísla mesačníka Náš kraj a zneužívaniu verejných financií na propagáciu osoby župana Mariana Kotlebu. Poukazuje pritom na neobjektívnosť iných samosprávnych i súkromných periodík.

BBSK vadia tendenčné informácie

„Od nástupu nového vedenia kraja na čele s predsedom Kotlebom sme zaznamenali, že takmer vo všetkých elektronických a printových médiách sa objavujú jednostranné a tendenčné informácie, ktorými negatívne prezentujú kroky nového vedenia kraja. Žiadne médium ani organizácia, vrátane často spomínanej Transparency International Slovensko, však nekritizuje absenciu plurality názorov v týchto médiách. Napriek tomu, že vedenie kraja niekoľkokrát upozornilo na nehospodárne nakladanie s majetkom kraja bývalým vedením BBSK, upozornilo na možný subvenčný podvod v organizáciách zriadených krajom a bolo podaných niekoľko trestných oznámení, v médiách sa objavili len strohé, skreslené alebo vôbec žiadne informácie,“ odôvodňuje Belička jedinečnosť Nášho kraja.

Sťažuje sa tiež na to, že propagáciou bývalého vedenia župy a strany Smer-SD za štátne peniaze v mesačníku Náš kraj sa médiá nezaoberali. Argumentuje pritom analýzou 12 „náhodne vybratých“ čísel tohto župného mesačníka z predchádzajúceho volebného obdobia, v ktorých bolo vrátane fotografií priemerne 12 zmienok o vtedajšom županovi Vladimírovi Maňkovi a 14 zmienok o strane Smer-SD.

„V dvoch vydaniach bol (Maňka, pozn. SITA) spomenutý 17-krát a v jednom 18-krát,“ uvádza Belička, pričom krátko predtým informuje, že vo vydaniach Nášho kraja za súčasného vedenia župy, teda v prvom a druhom tohtoročnom čísle, bol župan Kotleba spomenutý priemerne 21-krát. Tohtoročné čísla mesačníka majú po osem strán, čo je o polovicu menej, než mali čísla v minulom volebnom období.

Obrazom: Na proteste proti Kotlebovi spálili kópie mesačníka Náš kraj

K otázke útokov na poslancov a bývalé vedenie BBSK bez vyjadrenia protistrany Belička spomína vlaňajšie prvé číslo Nášho kraja, v ktorom podľa neho Maňka kritizoval svojho predchodcu Milana Murgaša, ktorý k tomu nedostal možnosť vyjadriť sa. Spomína aj neobjektivitu jedného súkromného schránkového periodika a spravodajského portálu.

„Pre zaujímavosť, v periodiku Trnavského samosprávneho kraja Rodný môj kraj v ostatnom vydaní je predseda Tibor Mikuš (Smer-SD) spomínaný osemkrát vrátane fotografií. V Štiavnických novinách je primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babjaková (Smer-SD) spomenutá 12-krát vrátane fotografie,“ dodal Belička.

Najnovšie číslo mesačníka Náš kraj neobsahuje žiadne informácie o činnosti organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, krajských poslancov či o dôležitých udalostiach v kraji, ale väčšina článkov je venovaná županovi Kotlebovi a jeho názorom a tiež útokom na krajské zastupiteľstvo či predchádzajúce vedenie kraja bez vyjadrenia protistrany.

VIAC SA DOČÍTATE TU

.

Číslo už rieši polícia

Číslom sa už z vlastného podnetu zaoberala banskobystrická okresná prokuratúra a vo štvrtok ho odstúpila na ďalšie konanie polícii ako vec podozrenia zo spáchania prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová v utorok pre agentúru SITA uviedla, že polícia už podozrenie preveruje, pričom na rozhodnutie o prípadnom začatí trestného stíhania má lehotu tridsať dní.

Nový šéfredaktor Nášho kraja Michal Albert, ktorý pre BBSK pracoval od marca na základe dohody o vykonaní práce, sa od začiatku apríla stal zamestnancom Úradu BBSK ako referent oddelenia styku s verejnosťou. „Keďže sa osvedčil a svoju prácu si vykonával veľmi kvalitne, po osobnom personálnom pohovore bol prijatý do pracovného pomeru,“ uviedol Belička s tým, že od poslednej organizačnej zmeny, ktorá znamenala prepustenie 15 úradníkov k 1. marcu, bolo na Úrade BBSK vytvorených a obsadených päť nových pracovných pozícií – tri miesta referentov a dve miesta údržbárov.

Kotleba
Foto: www.vucbb.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaTibor Mikuš
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)