Orol Arnold dorazil domov, partnerka mu zahýbala s iným

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Orol
Foto: tanap

POPRAD 22. apríla (WEBNOVINY) – Približne o 14:45 dorazil orol Arnold domov. „Je to on, na chrbte má vysielačku,“ komentoval pre agentúru SITA riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko posledné minúty a sekundy príletu orla Arnolda do hniezdiska na Liptove. Po takmer dvoch mesiacoch putovania z južnej Afriky, keď preletel viac ako 8000 kilometrov, ho však nečakalo žiadne milé prijatie.

Dráma vo vzduchu

Ešte vo vzduchu na neho zaútočil iný orol krikľavý, ku ktorému sa pridal ďalší. Podľa Pavla Majka zrejme si jeho partnerka našla nového partnera, ktorý na neho zaútočil. Oba orly sa dostali ešte vo vzduchu do súboja, následne oba spadli na zem. Na Arnolda pravdepodobne zaútočila aj jeho partnerka.

„Zrejme ho ešte nespoznala,“ dodal Majko. Arnold je podľa neho po náročnej ceste vyčerpaný, takže bude potrebovať ešte nejaký čas na nazbieranie síl. Majko však predpokladá, že o svoje miesto pod slnkom ako i o svoju partnerku sa bude biť.

O partnerku sa zrejme pobije

Svoju púť zo zimoviska v africkej Botswane začal Arnold 4. marca. Ochranári pôvodne predpokladali, že do svojho hniezdiska sa dostane asi po mesiaci. Z neznámych dôvodov však Arnold letel pomalšie.

Arnold je samček orla krikľavého, ktorého tatranskí ochranári odchytili ešte v auguste minulého roku na Liptove. Na chrbát mu pripevnili vysielačku, ktorá monitoruje jeho pohyb. Arnold odletel zo Slovenska 19. septembra a postupne preletel cez Európu a Áziu až do zimoviska v južnej Afrike, kde doletel približne po mesiaci. Najviac sa zdržiaval v Botswane a Zimbabwe. Arnold sa pár dní zdržal aj v Juhoafrickej republike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať