Minister Glváč odpísal sovietske Migy, opravy by stáli veľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mig 29
Naša armáda organizuje medzinárodné cvičenie MACE XIII 2011 v marci 2011. Foto: SITA/GŠ OS SR

BRATISLAVA 23. apríla (WEBNOVINY) – Rezort obrany ešte tento rok naštartuje proces obstarávania letových hodín na nových bojových stíhačkách, avizuje minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). „Bude to klasická verejná súťaž,“ dodal minister na tlačovej besede. O prenájme letových hodín, teda nie kúpe nových stíhačiek, podľa jeho slov hovorí aj koncepcia vzdušných síl. Tú už v rezorte schválili – teraz ju predložia Bezpečnostnej rade SR. „Táto koncepcia je realistická, je reálna,“ garantuje Glváč.

Koncepciu prijali až teraz, lebo rezort v prvom rade riešil, čo ďalej so stíhačkami MiG-29, ktoré zatiaľ využíva. Po sérii rokovaní s ruskou firmou RSK MiG sa im podarilo podpísať novú abonentnú zmluvu na prevádzku lietadiel MiG-29. Účinná bude od 15. júna a platiť má do roku 2016. Glváč si pochvaľuje, že je lepšia ako predchádzajúca zmluva.

„Podarili sa nám odstrániť všetky neduhy starej zmluvy. To znamená, že budeme platiť len za letuschopné lietadlá, nie za tie, ktoré budú stáť na zemi a povinne len platiť,“ vysvetľoval šéf obranného rezortu.

Vďaka novej zmluve budú nielen letuschopné lietadlá, ale RSK doplní aj náhradné diely. Po roku 2016 však už so stíhačkami MiG-29 z bývalej sovietskej éry veľmi nerátajú. „Do týchto lietadiel by bolo nutné investovať obrovské množstvo finančných prostriedkov, ktoré sú možno niekedy väčšie ako obstaranie letových hodín,“ povedal Glváč.

V koncepcii sa hovorí aj o nákupe taktických dopravných lietadiel. Slovenský rezort obrany má už roky vysúťažené lietadlá Spartan, ktoré však doteraz nekúpil. Glváčovou podmienkou na obstaranie takých lietadiel je, že ich musia potom zapojiť do širšieho zoskupenia štátov. „Vedeli by sme si navzájom poskytovať tieto prostriedky. Dajme tomu česká strana má lietadlá Cassa, my by sme prípadne mali Spartana, Poľská republika má Herculesy,“ opisoval minister. Potvrdil, že v rezorte majú záujem „ísť aj do tejto akvizície“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR