Slovenských väzňov je priveľa, štát má postaviť novú väznicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väzenie, väznica, väzni
Foto: SITA/Michal Burza

RIMAVSKÁ SOBOTA 23. apríla (WEBNOVINY) – V Rimavskej Sobote by mohlo byť nové väzenské zariadenie s kapacitou do osemsto väznených osôb. Ako pre SITA potvrdila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová, v súlade s decembrovým uznesením vlády sa začala príprava na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti tejto stavby.

„Stavba sa má realizovať v areáli súčasnej väznice – otvoreného oddelenia v časti Rimavskej Soboty – Sabová,“ spresnila hovorkyňa. Podľa jej slov by malo ísť o výstavbu formou verejno-súkromného partnerstva.

Kapacita do osemsto väzňov

Ako hovorkyňa ďalej uviedla, podľa predbežných úvah by mal byť nový ústav profilovaný ako ústav na výkon väzby a ústav na výkon trestu odňatia slobody, s predpokladanou kapacitou do 800 väznených osôb. Nepočítajú však s tým, že by iné zariadenie zatvorili. „Vzhľadom na aktuálnu naplnenosť väzenských zariadení sa v súčasnom období nepredpokladá zatvorenie žiadneho ústavu, či už na výkon väzby alebo na výkon trestu odňatia slobody,“ vysvetlila.

Rezort ešte vlani zisťoval na radnici územnoplánovacie informácie. „Mestský úrad – odbor rozvoja mesta – zaslal požadované informácie so záverom, že výstavba nového objektu výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody nie je v rozpore s funkciou využitia územia,“ priblížila Donevová.

Výstavbu musia posúdiť

Podľa jej slov po dopracovaní podmienok a komplexného posúdenia výstavby zainteresovanými odbornými útvarmi generálneho riaditeľstva zboru bude spracovaný lokalitný program (interný investičný zámer) ako podklad pre spracovanie projektovej štúdie.

„Aktuálne prebieha príprava východiskových podkladov a lokalitného programu ako základných dokumentov na zadanie spracovania projektovej štúdie a následnej štúdie uskutočniteľnosti stavby,“ informovala hovorkyňa ministerstva. Ako podotkla, termín začatia výstavby závisí od zabezpečenia postupu prípravy výstavby, ktorý je podmienený rozhodnutím vlády SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať