Štát chce obnoviť Štúrovo múzeum, na opravy pôjdu státisíce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ludovit stur
Ľudovít Štúr Foto: facebook.com

BRATISLAVA 25. apríla (WEBNOVINY) – Ministerstvo kultúry plánuje obnovu Múzea Ľudovíta Štúra v Modre. Múzeum, ktoré sa od svojho vzniku v 60. rokoch 20. storočia venuje najmä mapovaniu Štúrovho života a diela, ale aj tradíciám mesta Modra a jeho regiónu, patrí do siete múzeí Slovenského národného múzea (SNM). Ministerstvo kultúry (MK) SR vypísalo súťaž návrhov v mene SNM na komplexný návrh revitalizácie budovy SNM – Múzea Ľ. Štúra v Modre.

Cieľom obnovy a rekonštrukcie častí budovy vedúcich do dvora „je zásadne skvalitniť a zlepšiť prevádzkové podmienky múzea, zabezpečiť atraktívny výstavný a prezentačný priestor a modernú propagáciu zbierok“. Obnova má múzeu priniesť nové priestory pre administratívu, depozity a prevádzkovo – technické zázemie. Cieľom je tiež „vytvoriť jasné funkčné komunikačné trasy pre návštevníkov, zamestnancov a obslužný personál, ktoré by sa nemali navzájom krížiť“.

Predpokladaná hodnota podlimitnej zákazky je rozdelená na viacero častí. Na samotnú štúdiu, projektovú dokumentáciu na stavebné povolenie a na realizačnú projektovú dokumentáciu má ísť 70-tisíc eur bez DPH. Predpokladaná maximálna hodnota stavebných prác je 1,2 milióna eur bez DPH. Zariadenie expozícií a depozitu by mohlo stáť 300-tisíc eur bez DPH a zariadenie administratívnej časti približne 100-tisíc eur bez DPH.

V otvorenej súťaži návrhov rozhodne zisk bodov za jednotlivých päť kritérií, ako sú napríklad technické riešenie, originalita, ale aj ekonomická efektívnosť, pričom maximum bodov je sto. Záujemcovia musia návrhy predložiť do 12. mája. Ministerstvo odporúča záujemcom vykonať obhliadku miesta, aby získali všetky informácie potrebné na prípravu a spracovanie návrhu.

Múzeum Ľudovíta Štúra vzniklo v roku 1965 v Modre

, mieste Štúrovho posledného odpočinku. Od svojho vzniku sa sústreďuje najmä na osobnosť Ľudovíta Štúra a tiež na históriu a kultúrne tradície Modry a priľahlého regiónu. Doteraz sa múzeu podarilo zozbierať 18-tisícový knižničný fond, rozčlenený na literárnohistorickú knižnicu, odbornú knižnicu, osobnú knižnicu dr. Jozefa Ambruša a špeciálnu knižnicu.

Zbierkový fond s vyše 5000 predmetmi obsahuje najmä národopisné zbierky keramiky a ľudového textilu, nábytku a drevených či kovových predmetov z dejín Modry. Archívny fond ochraňuje okolo 5000 fotografií a archívnych jednotiek. Múzeum Ľudovíta Štúra v súčasnosti ponúka návštevníkom štyri stále expozície: Ľudovít Štúr – od štúdia k činom, Pamätnú izbu Ľudovíta Štúra a Múzeum slovenskej keramickej plastiky spoločne s Galériou Ignáca Bizmayera, informuje o tom národné múzeum na svojej webstránke Snm.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít Štúr
Firmy a inštitúcie MK Ministerstvo kultúry SR