Minister Glváč koná ako typický socialista, útočí Galko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Minister obrany SR Martin Glváč
Minister obrany SR Martin Glváč Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 26. apríla (WEBNOVINY) – Odsúvanie splácania prenajatých stíhačiek na druhý polrok 2016 je prejavom správania sa typického socialistu, myslí si podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

„Takto úradoval aj smerácky minister Baška. Na dlh by vedel modernizovať každý. Glváčov nástupca sa ocitne v ťažkej situácii, pretože okrem splácania jeho dlhov nájde v rezorte nedodržaný legislatívny plán, nedotknutú pozemnú techniku a enormné množstvo generálov. Je to výsledok absencie akejkoľvek koncepčnej práce ministra obrany a jeho nulovej aktivity,“ vysvetlil bývalý rezortný šéf.

Minister sa vraj hrdí cudzou prácou

Minister Martin Glváč sa podľa poslanca liberálov hrdí prácou, ktorú neodviedol on. „Už dva roky nie je schopný schváliť nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý sme stihli rozpracovať ešte my. Bielu knihu o obrane, ktorú sme pripravili, dnes prezentuje ako svoje dielo,“ dodal. Ministerstvo obrany dalo zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov do pripomienkového konania na jar tohto roka.

Lubomir galko
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Exminister obrany za SaS upozorňuje zároveň na to, že jedinou prezentáciou ministra Glváča je katastrofálny návrh zákona o SIS a vojenskom spravodajstve, kde aj tajným podozrivým z tunelovania Vojenskej služby chce dať do rúk nástroje na sledovanie bankových účtov občanov na Slovensku a ich elektronickú komunikáciu napríklad na sociálnych sieťach. „Z tohto paškvilu som zhrozený. Zámer tohto zákona je jasný: tajní chcú mať viac možností špehovania a ešte menej kontroly ako dnes,“ konštatoval Galko.

Galko rovnako odmieta tvrdenia Glváča, že po ňom nenašiel na ministerstve nič. „Strategické hodnotenie obrany dostal od nás ako na zlatom podnose – na jeho výsledky nenadviazal. Ja som našiel po jeho spolustraníkovi Baškovi veľa vecí – napríklad trápnu figúrku vojaka 21. storočia za sto miliónov, motorové člny bez motorov a kopu iných tunelov. Ale pýtam sa, čo robil Martin Glváč, čo po ňom nájde jeho nástupca?“ vraví poslanec liberálov.

Podpredseda SaS upozorňuje aj na zlú pracovnú disciplínu svojho nástupcu. „Všetko zaňho rieši jeho štátny tajomník. Minister sa nezúčastňuje dokonca ani na odborných bezpečnostných konferenciách, čo by malo byť prirodzené,“ vysvetľuje.

Galko by čakal vyjadrenia k Ukrajine

Galko sa domnieva, že ministrova nečinnosť môže mať iné príčiny. Glváč sa podľa neho sústreďuje maximálne na ad-hoc kšefty, ktoré sa podľa poslanca ukazujú ako úplne nepotrebné. Ako príklad uvádza nákup luxusných aerotaxíkov L-410.

„Očakával by som, že namiesto organizovania PR tlačových besied sa bude pravidelne vyjadrovať k situácii medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá sa nás všetkých týka. Predčasný odchod náčelníka generálneho štábu s nejasnými dôvodmi a výhovorkami smutne dokresľuje dvojročné pôsobenie Martina Glváča vo funkcii ministra obrany,“ uzavrel Galko.

Rezort obrany ešte tento rok naštartuje proces obstarávania letových hodín na nových bojových stíhačkách, avizoval minister obrany 22. apríla. „Bude to klasická verejná súťaž,“ dodal minister na tlačovej besede.

VIAC SA DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR