Voliť europoslancov môžu aj väzni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väzenie
Foto: Archívne foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Voliť poslancov Európskeho parlamentu môžu aj ľudia za mrežami slovenských väzníc. V posledných eurovoľbách však túto možnosť využili menej než tri percentá z nich. „Priemerná účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2009 bola 2,88 percenta,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Tri skupiny väzňov

Právo voliť vo voľbách do europarlamentu sa týka troch skupín ľudí, ktorí sedia za mrežami. V týchto voľbách môže voliť obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov a má na Slovensku trvalý pobyt. Voliť môže aj obvinený a odsúdený, ktorý má v deň volieb aspoň 18 rokov a je občan iného členského štátu EÚ, musí však mať povolený trvalý pobyt na území Slovenska.

Právo voliť má tiež obvinený a odsúdený, ktorý je slovenským občanom, má aspoň 18 rokov a nemá trvalý pobyt ani na Slovensku a ani v inom štáte únie. Voliť takýto občan môže, ak je v deň volieb vo výkone väzby alebo výkone trestu odňatia slobody na našom území. Voliť nemôže ten, kto bol podľa zákona zadržaný z dôvodu ochrany zdravia ľudí a tiež človek odsúdený za obzvlášť závažný zločin. Prekážkou vo výkone volebného práva je aj pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Dostanú voličské preukazy

Väzenský ústav poskytne obvineným a odsúdeným informácie o voľbách. „Ak obvinený a odsúdený nemá trvalý pobyt vo volebnom okrsku, v ktorého územnom obvode je ústav, volí na základe voličského preukazu, ak si ho vyžiadal,“ uviedol Baláž. Ľudia za mrežami dostanú tiež informáciu, že môžu písomne požiadať obec, v ktorej majú trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie voličského preukazu. V deň volieb ústav predvedie obvineného a odsúdeného pred okrskovú volebnú komisiu, ku ktorej ústav patrí. Aktuálne je vo výkone väzby 1497 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody sedí 8688 odsúdených.

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. V jednotlivých štátoch EÚ sa voľby uskutočnia od 22. do 25. mája. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v europarlamente zastupuje 13 poslancov.

Podľa Lisabonskej zmluvy celkový počet poslancov Európskeho parlamentu v roku 2014 je 751. Doterajšie eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, v roku 2004 to bolo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať