Prezident Gašparovič pápeža opakovane pozval na Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez frantisek
Pápež František I. počas ceremónie svätorečenia Jána XXIII. a Jána Pavla II. Foto: SITA/AP

RÍM 27. apríla (WEBNOVINY) – Prezident SR Ivan Gašparovič v nedeľu opakovane pozval Svätého Otca Františka na Slovensko. Gašparovič sa s pápežom stretol v Ríme po svätorečení Jána XXIII. a Jána Pavla II. „Zopakoval som opäť pozvanie pre Svätého Otca. Povedal, že keď bude môcť, tak príde,“ povedal slovenský prezident novinárom.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský pre agentúru SITA povedal, že návšteva závisí od Svätého Otca. „My sme si veľmi želali návštevu Benedikta XVI. Veľká pocta by bola návšteva pápeža Františka,“ uviedol. Tento rok však návšteva pápeža je málo pravdepodobná.

Obrazom: Pápež František svätorečil dvoch svojich predchodcov

Ako so známym na ulici

Ivan Gašparovič sa s Františkom v nedeľu stretol druhýkrát. „Bol to dobrý pocit rozprávania sa bez strachu, či trémy. Ako keby ste sa zhovárali so známym na ulici,“ uviedol. Poďakoval sa mu za spoluprácu so Slovenskom. „Moja filozofia vždy bola, že s cirkvou nebojuj, ani nesúťaž, ale spolupracuj,“ dodal.

S Jánom Pavlom II. sa Gašparovič stretol štyrikrát. „Bol mi povzbudením. Vždy hovoril o dobrých vzťahoch medzi ľuďmi, národmi a cirkvami. To robí aj František a cirkev to potrebuje,“ konštatoval. Podľa neho má nedeľné svätorečenie význam aj pre Slovensko, pretože Ján XXIII. posvätil základný kameň pre Ústav svätých Cyrila a Metoda v Ríme a Ján Pavol II. ho v roku 1978 povýšil na pápežský.

Papez
Foto: SITA/Radovan Pavlík

Stovky novinárov

Na svätorečení v Ríme bol aj predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. „Pre mňa to bol predovšetkým osobný zážitok, pretože Jána Pavla II. som zažil pri niekoľkých stretnutiach. Mohol som pozorovať jeho činnosť. Dnes som mohol sledovať, ako pápež František ho vyhlásil za svätého,“ povedal Zvolenský pre agentúru SITA s tým, že to bola veľmi silná skúsenosť, pretože Ján Pavol II. je pre neho veľkým vzorom vernosti Bohu vo veľkej horlivosti a obetavosti pre ľudí.

V mediálnom stredisku sledovali svätorečenie stovky novinárov. Medi nimi i salezián a šéfredaktor časopisu Don Bosco dnes Rastislav Hamráček. „Svätorečenie dvoch pápežov som prežíval v Media Center, ktoré Vatikán zriadil pre novinárov. Takže bolo to pracovné prežívanie, písal som výstupy na sociálne siete, no predsa ako kňaz som to vnímal aj ako veľkú duchovnú udalosť,“ povedal pre agentúru SITA.

Pápeži slušnosti a rodiny

Veľmi sa mu páčilo, ako pápež František zarámoval odkaz týchto dvoch nových svätých pápežov. „Jána XXIII. nazval pápežom poslušnosti Duchu Svätému, a to sa mi zdá dôležité pre veriacich, keď sa konfrontujeme so svetom individualizmu a slobody podávanej ako nezávislosť od všetkého. A pápeža Jána Pavla II. nazval pápežom rodiny. Keďže pôsobím v jednej farnosti v Bratislave, vidím to ako dar pre Cirkev, aby sme ako Cirkev mali Jána Pavla II. za vzor pre venovanie sa rodinám,“ povedal Hamráček.

Pápež František na nedeľňajšej ceremónii na vatikánskom Námestí Svätého Petra vyhlásil Jána Pavla II. a Jána XXIII. za svätých. Pontifik prečítal formálne vyhlásenie o kanonizácii oboch zosnulých pápežov. Svedkom historického okamihu sa priamo na rímskom námestí stali státisíce ľudí z celého sveta. Na slávnosti nechýbal ani emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý na post hlavy katolíckej cirkvi rezignoval vo februári minulého roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičJán Pavol II.Pápež FrantišekStanislav Zvolenský