Teroristu, ktorý spôsobil výbuch v Košiciach, budú pozorovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pred košickým fastfoodom vybuchla bomba, muža budú pozorovať
Podomácky vyrobená bomba uložená v odpadkovom koši vybuchla podvečer 28. decembra 2011 na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach pri objekte rýchleho občerstvenia. Bratislava, 29. december 2011. Foto: SITA/KR PZ Košice

KOŠICE 28. apríla (WEBNOVINY) – Ani v pondelok nepadol konečný verdikt v kauze Ladislava K., ktorý je obžalovaný zo závažného zločinu terorizmu, nedovoleného ozbrojovania a výroby výbušnín ako aj ďalších trestných činov.

Košický okresný súd v pondelok s konečnou platnosťou rozhodol, že Ladislav K. bude eskortovaný do väzenskej nemocnice v Trenčíne na pozorovanie a vypracovanie kontrolného, v poradí už tretieho znaleckého posudku. Hlavné pojednávanie v tejto kauze súd odročil na jún.

Obrazom: Pred fastfoodom vybuchla bomba, muža budú pozorovať

Extrémistický ochranca zvierat

Okresný súd v Košiciach vlani v máji odsúdil Ladislava K., ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, za obzvlášť závažný zločin terorizmu na trest odňatia slobody na 25 rokov. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Súd vychádzal z posudkov znalcov, že nie je duševne chorý.

Ladislav K. sa ihneď odvolal. V odvolacom konaní na košickom krajskom súde obhajoba argumentovala novým znaleckým posudkom, podľa ktorého obžalovaný pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd rozsudok prvostupňového súdu zrušil a vec mu vrátil s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie.

Bomba uložená v koši

Podľa obžaloby spáchal Ladislav K. bombový útok ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. Podomácky vyrobená bomba uložená v odpadkovom koši vybuchla podvečer 28. decembra 2011 na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach pri objekte rýchleho občerstvenia.

Len šťastnou zhodou okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Okrem toho obžalovaný poslal dve tzv. listové bomby – jednu veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonáva aj asanačnú službu a druhú na Univerzitu veterinárneho lekárstva. Podľa obžaloby sa Ladislav K. činov dopustil v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ladislav K.