OĽaNO sa snaží o elektronické aukcie na záchranky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sanitka
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 2. mája (WEBNOVINY) – Povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby by sa mali vydávať na základe elektronickej aukcie a nie výberového konania, ako je to teraz.

V novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve to navrhujú poslanci za OĽaNO Eva Horváthová, Jozef Viskupič a Erika Jurinová. Elektronické aukcie by podľa nich zvýšili transparentnosť, spravodlivosť a objektivitu pri hodnotení žiadateľov a prispeli k čo najkvalitnejšiemu poskytovaniu neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Doterajší spôsob výberu je podľa OĽaNO netransparentný

Doteraz platné kritériá a spôsob hodnotenia žiadostí o vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby podľa obyčajných poskytujú značný priestor na subjektívne hodnotenie a umožňujú tým uprednostňovanie určitých žiadateľov o vydanie povolenia.

„V záujme čo najkvalitnejšieho poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti a nediskriminácie ostatných žiadateľov je potrebné zmeniť systém výberu žiadateľov tak, aby zaručoval transparentný a nediskriminačný výber a čestnú hospodársku súťaž,“ argumentujú poslanci za OĽaNO. Elektronické aukcie by podľa nich zároveň znížili výdavky verejnej správy.

Sídla by mali byť nepretržito obsadené

Sídla záchrannej zdravotnej služby pri vydávaní nových povolení na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby by podľa obyčajných mali byť nepretržito obsadené. „V prípade zániku povolenia uplynutím šesťročnej lehoty jeho platnosti sa má nové povolenie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby v príslušnom sídle vydať tak, aby nadobudlo právoplatnosť najneskôr v posledný deň platnosti predchádzajúceho povolenia,“ uvádza OĽaNO v návrhu.

Reagujú tak na minuloročný prešľap rezortu zdravotníctva, keď rezort udelil licencie na vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu pre stanice v Bratislave a Trenčíne až päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská pre to aj čelila odvolávaniu v národnej rade.

Promo Podnikám.sk milionár
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erika JurinováJozef ViskupičZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiZZS Záchranná zdravotná služba