Poslanci SDKÚ-DS chcú úplný zákaz ťažby uránu na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ťažba uránu
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) – Zakázať ťažbu uránu na území Slovenskej republiky zákonom presadzujú poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Viliam Novotný.

Dôvodom odmietnutia ťažby je napríklad vyšší výskyt rakoviny

Ústava Slovenskej republika zaručuje každému právo na priaznivé životné prostredie a ochranu zdravia, argumentujú opoziční poslanci. „Tieto práva môžu byť ohrozené, ak si ťažiarske spoločnosti napriek odporu obyvateľov dotknutých území presadia ťažbu uránu. Najviac dotknuté by boli územia v Trenčianskom a Košickom kraji,“ vysvetľujú Štefanec a Novotný.

Dôvodov na odmietnutie ťažby uránu je podľa nich niekoľko. V prvom rade ide o nepriaznivý vplyv na zdravie obyvateľov žijúcich v spádovej oblasti ťažby, hlavne vyšší výskyt rakovinových ochorení, vyššiu sterilitu žien a deformácie u novorodencov.

Po prievaloch môžu byť kontaminované podzemné vody

Upozorňujú aj na devastáciu životného prostredia – veľmi nízky obsah rudy si podľa nich vyžaduje vyťažiť obrovské množstvá hlušiny, ktoré sú ukladané na haldách a odkaliskách. „Uložená hlušina a kal sú tiež rádioaktívne a obsahujú aj iné toxické látky ako arzén, olovo a iné ťažké kovy. Sanácia tohto územia je finančne náročná,“ pripomínajú.

Po prievaloch môžu podľa Štefanca a Novotného byť kontaminované podzemné vody. Jedno z uvažovaných ložísk na Jahodnej je zdrojom vody pre vodné nádrže Bukovec, Ružín a Čermeľský potok. Zároveň sa ohrozí cestovný ruch. „Kto sa už chce zotavovať pri uránovej bani,“ uzatvárajú poslanci SDKÚ-DS. Návrhom zákona o zákaze ťažby uránu na území Slovenskej republiky sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

Promo Podnikám.sk milionár
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan ŠtefanecViliam Novotný