Sudca Dekánek vyzliekol talár, pojednával viaceré kauzy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca sud
Foto: SITA/Karol Slezáček

BRATISLAVA 2. mája (WEBNOVINY) – Funkcie sudcu sa vzdal Pavol Dekánek, ktorý pojednával napríklad kauzu bývalého námestníka generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Branislava B. či prípad bytovej mafie. Oznámenie o Dekánkovom vzdaní sa funkcie doručili predsedníčke jeho domovského Okresného súdu Bratislava I. Eve Fulcovej 25. apríla.

„V zmysle zákonných ustanovení zaniká funkcia sudcu v prvý deň nasledujúceho mesiaca, t.j. od 1. mája 2014 nie je JUDr. Pavol Dekánek sudcom Okresného súdu Bratislava I,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Dekánkove prípady rozdelia medzi ostatných sudcov

Prípady pôvodne pridelené Dekánkovi rozdelia medzi ostatných sudcov zákonným postupom, teda náhodným výberom prostredníctvom elektronickej podateľne. „Nový sudca až po dôkladnom oboznámení sa s vecou môže určiť procesný postup v zmysle ustanovení Trestného poriadku,“ dodal Adamčiak.

Sudca, ktorý sa sám rozhodol vyzliecť talár, čelil viacerým disciplinárnym návrhom. Fulcová ho pred pár týždňami navrhla zbaviť funkcie sudcu za nečinnosť a subjektívne prieťahy až v 60 trestných konaniach. Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská mu podľa denníka Nový Čas vo februári 2012 navrhla znížiť plat o 70 percent na rok za to, že urýchlene nerozhodol o návrhu prokurátora na väzbu údajného šéfa skupiny jakšíkovcov Libora J., ktorý bol vtedy prepustený.

Sudca čelil viacerým disciplinárnym trestom

Už predtým tomuto sudcovi disciplinárny senát neprávoplatne vymeral trest – na pol roka mu mali zobrať polovicu platu za pochybenie pri rozhodovaní o väzbe obvinených z drogového deliktu.

Po podaní obžaloby prednostne a urýchlene nerozhodol o väzbe obvinených tak, aby bolo možné predložiť prípadnú sťažnosť proti rozhodnutiu nadriadenému súdu, ale počkal na uplynutie predĺženej lehoty väzby a obvinených bez rozhodnutia o ďalšom trvaní väzby prepustil z väzby na slobodu.

Týždenník .týždeň informoval aj o disciplinárnom návrhu ministra Tomáša Boreca na tohto sudcu v súvislosti s prepustením Jozefa D. z kauzy bytovej mafie. Minister mu tiež navrhoval znížiť plat o 70 percent na jeden rok.

Promo Podnikám.sk spotrebitelia
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia Žitňanská