Paríž si po Kolesíkovi vybral ďalšiu nádej, je zo Smeru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej kolesik
Poslanec za SMER-SD Andrej Kolesík Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si vybralo poslanca Smeru-SD Ľuboša Blahu ako nádejnú budúcu osobnosť verejného života. To v Paríži v rámci programu pre nádejné budúce osobnosti verejného života organizuje týždenný pobyt. Pred rokom ho absolvoval Andrej Kolesík.

„Nepoznám procedúry, podľa ktorých sa vyberajú ľudia do tohto programu, takže len hádam, že dôvodom bolo to, že sledujú slovenskú politickú scénu, kde spomedzi mladých politikov patrím k tým, čo sa angažujú v európskej politike,“ povedal v pondelok Blaha pre agentúru SITA s tým, že určite je dôvodom aj úzka spolupráca s Francúzskom, najmä odkedy tam nastúpila socialistická vláda. „Francúzi sú pre mňa v rámci mojich iniciatív v prospech sociálnejšej Európy najbližší spojenci. Vždy ma fascinovala ich egalitárska kultúra, sociálna ekonomika a radikálna filozofia. Často sa opieram o príklady z tejto krajiny,“ zdôraznil Blaha.

Oficiálne pozvanie

Pozvánka Blahovi prišla cez francúzsku ambasádu a potom oficiálne cez francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Program Francúzov vznikol v roku 1989. Francúzske ministerstvo pozýva ročne približne sto ľudí vo veku 25 až 40 rokov zo 40 krajín sveta, ktorých považujú za perspektívnych a ktorých vplyv na ich vlastné krajiny je na vzostupe. Najviac sa zameriavajú na štáty EÚ, subsaharskú Afriku a Blízky východ, ale aj USA, Rusko či Čínu.

Ide im o to, aby budúce elity mali dostatočnú znalosť o Francúzsku. Program vypracujú na mieru konkrétneho hosťa. V Blahovom prípade ide o oblasti sociálnej ekonomiky, družstvá, nástroje proti neoliberálnej globalizácii, 35-hodinový pracovný čas, sociálna Európa, práva menšín vrátane LGBTI a antifašizmus.

Lubos blaha
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Stretnutie s partnermi

Blaha sa preto vo Francúzsku stretne so svojimi partnermi, predsedami eurovýborov z Národného zhromaždenia aj Senátu. „Okrem Ukrajiny budeme hovoriť o tom, ako urobiť Európu do budúcnosti sociálnejšou a demokratickejšou,“ povedal. Stretne sa aj s poradcami, expertmi a aktivistami v oblasti sociálnej ekonomiky, pracovného práva, rovnosti v oblasti menšín.

„Špeciálne sa zaujímam o oblasť globalizácie, resp. deglobalizácie v oblasti, kde globálny kapitalizmus ohrozuje sociálne práva zamestnancov. Ukážu mi aj viacero kultúrno-historických zaujímavostí spätých s Parížskou, s májom 1968 (študentské rebélie v Paríži), s okupáciou firmy LIP v 70. rokoch zo strany zamestnancov a so socialistickým filozofom Charles Fourierom, ktorý ma inšpiroval aj v mojich knihách,“ uviedol Blaha.

Záujmy poslanca

Blahu najviac zaujímajú skúsenosti Francúzska so sociálnou ekonomikou. „Francúzsko je v tejto oblastí líder. Výrobné družstvá tam majú silnú tradíciu a štát ich silne podporuje. Navštívim kooperatívu Les Atelieres v Lyone a budem sa informovať, ako fungujú a ako im štát pomáha,“ povedal s tým, že navštívi aj komunitu pri Paríži, ktorá od roku 1830 funguje na základe princípov utopického socialistu Charlesa Fouriera, to znamená rovnostársky, bez súkromného vlastníctva.

Blaha bude hovoriť aj s odborníkmi na problematiku okupácie skrachovaných firiem robotníkmi. „Minulý rok v tomto duchu Francúzi prijali zákony, aby to zlegalizovali. Majú s tým tradíciu, v 70. rokoch 20. storočia napríklad firmu na výrobu hodiniek LIP okupovali zamestnanci, je to slávny prípad. Budem o tom hovoriť s odborníkmi na túto kauzu,“ konštatoval Blaha, ktorý verí, že pobyt mu môže priniesť veľa inšpirácií, ktoré chce využiť aj na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KolesíkĽuboš Blaha
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SD