Inteligentné autíčko pomohlo študentom STU obhájiť zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tím STU obhájil zlato v medzinárodnej súťaži
Študenti Slovenskej technickej univerzity v Bratislave na európskom kole prestížnej technickej súťaže Freescale Cup obhájili minuloročné zlato. Postupujú tak medzi 20 najlepších tímov do svetového finále. Bakalárski študenti Marek Lászlo, Norbert Gál a Andrej Lenčucha navrhli riadiaci algoritmus, ktorým dokázali poraziť ostatných 24 tímov technických univerzít z celej Európy. Autíčko naprogramovali tak, aby samo bez ľudského riadenia prešlo po neznámej dráhe. Foto: SITA/Andrej Lencucha

BRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Študenti Slovenskej technickej univerzity v Bratislave na európskom kole prestížnej technickej súťaže Freescale Cup obhájili minuloročné zlato. Postupujú tak medzi 20 najlepších tímov do svetového finále. Bakalárski študenti Marek Lászlo, Norbert Gál a Andrej Lenčucha navrhli riadiaci algoritmus, ktorým dokázali poraziť ostatných 24 tímov technických univerzít z celej Európy.

Autíčko naprogramovali tak, aby bez ľudského riadenia prešlo po neznámej dráhe. Slovenskí študenti z STU to zvládli v najkratšom čase, informuje Richard Balogh z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU.

Tento ročník súťaže sa uskutočnil na Fraunhoferovom inštitúte pre vývoj integrovaných obvodov neďaleko Erlangenu v Nemecku. Úlohou súťažiacich bolo naprogramovať model autíčka tak, aby sa dokázalo adaptovať na neznámu trať vyznačenú čiernym vodiacim pásikom a prejsť ju čo najrýchlejšie. Autíčko musí byť úplne samostatné a od štartu do jeho pohybu nesmie človek ďalej zasahovať.

,,Navrhli a postavili sme celkom novú dosku s elektronikou, pretože sme videli, že ostatné tímy napredujú a nebude nám stačiť to, s čím sme vlani zvíťazili. Najviac problémov sme mali aj tento rok so spracovaním obrazu z riadkovej kamery, tak aby naozaj v každej situácii poskytla správny obraz,“ hovorí člen víťazného tímu Marek. „Problémom bolo najmä správne vedenie autíčka po prekonaní mostíka, pretože v tej rýchlosti sme nachvíľu stratili kontakt s dráhou a jej opustenie čo len jedným kolesom znamená okamžitú diskvalifikáciu,“ dopĺňa ho Norbert.

Tím STU obhájil zlato v medzinárodnej súťaži
Foto: SITA/Andrej Lencucha

Študenti tímu FEI-minetors zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave zvíťazili už vlani. Oproti minulému roku zlepšili konštrukciu autíčka a nasledovali stovky testovacích jázd, v ktorých zlepšovali vlastnosti riadiaceho algoritmu. Kvalita súperov oproti vlaňajšku narástla a naši študenti zvíťazili s náskokom len 0,3 sekundy pred druhým tímom z Univerzity v Turíne. Zo súťažiacich tímov dokázala úspešne prejsť celú dráhu len polovica.

Študentov teraz čaká príprava na svetový šampionát, ktorý sa uskutoční koncom augusta na Univerzite Hanyang v Soule. Skúsenosti získané v súťaži premietnu aj do výučby v študijných programoch Priemyselná informatika na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie STU Slovenská technická univerzita