Eurokomisár Šefčovič podporuje kultiváciu práv homosexuálov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maroš šefčovič
Lídrom eurokandidátky Smeru je Maroš Šefčovič. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 8. mája (WEBNOVINY) – Silná podpora pre vnímanie tradičnej rodiny je podľa slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča potrebná, ale zároveň je potrebné aj vykonávanie praktických krokov k tomu, aby sa práva LGBTI komunity, slobodných matiek a rozvedených rodičov postupne budovali a kultivovali.

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, malo by sa to robiť tak, aby to nevyvolávalo spoločenské napätia a kontroverzie, ktoré atmosfére medzi ľuďmi nepomáhajú. Podľa neho je potrebné, aby pokračovala na Slovensku diskusia o tom, akým spôsobom nájsť praktické riešenie na spolužitie osôb rovnakého pohlavia v spoločnej domácnosti, lebo sú to praktické problémy, ktoré je potrebné riešiť.

Postup má byť dobre vysvetlený

Či už ide o prístup k zdravotnej dokumentácii, riadenie spoločného majetku, alebo preberanie doporučených zásielok na pošte. Hľadaním praktických riešení na tieto otázky by sa vlastne štandardy aj tejto LGBTI komunity zvýšili a približovali k tomu, čo je dnes prítomné a bez nejakých veľkých emócií normálne vnímané aj v západných krajinách EÚ,“ povedal s tým, že postup však má byť dobre vysvetlený, postupný a jednoducho robený krok za krokom, aby si spoločnosť na tieto nové momenty zvykala.

Rodinné právo je podľa Šefčoviča vo výlučnej kompetencii členských krajín a je na to dobrý dôvod, pretože v každej členskej krajine sa diskusia o nábožensko-etických témach postupne vyvíja. Zároveň upozornil, že niektoré témy, ktoré sú dnes v Belgicku vnímané ako absolútne samozrejmé, tak aj tam to trvalo 15-20 rokov vnútorných diskusií.

Diskusie sú náročné

Dnes majú na mnohé tieto otázky veľmi liberálny pohľad. Slovensko práve takouto diskusiou prechádza. Z jednej strany sme krajina, ktorá je veľmi silne nábožensky orientovaná, z druhej strany je tu diskusia, ktorú kultivuje vláda a minister zahraničných vecí, ministerstvo spravodlivosti, kde sa o týchto otázkach diskutuje za okrúhlym stolom,“ povedal Šefčovič s tým, že diskusie sú náročné, sú ťažké, ale presne toto spoločnosť potrebuje, aby sa o týchto veľmi často citlivých témach dokázalo rozprávať bez vášni a dokázali prijímať postupným spôsobom opatrenia, ktoré nebudú vyvolávať vášnivé reakcie ani z jednej ani z druhej strany.

Treba vysvetľovať, aké sú praktické aspekty jednotlivých otázok a hľadať na nich celospoločenskú zhodu, ktorá nebude vyvolávať ostré protireakcie ani z jednej ani z druhej strany, lebo to vždy atmosfére v spoločnosti škodí,“ dodal.

Parlament bude na májovej rokovať o zakotvení manželstva v ústave. Právna norma, ktorú poslanci v marci posunuli do druhého čítania, definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Maroš Šefčovič