Dušan Kováčik trestné stíhania hlavne zastavoval, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dušan Kováčik
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 8. mája (WEBNOVINY) – Zo štatistík, o ktorých informovali médiá, vyplýva, „že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa špecializoval skôr na zastavovanie trestného stíhania ako na spisovanie obžalôb“, tvrdí strana Sloboda a Solidarita (SaS).

SaS súhlasí s tvrdením ministra vnútra Róberta Kaliňáka, že súčasný a zrejme aj budúci špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je človekom na svojom mieste. „Z pohľadu činovníkov Smeru, ale aj mnohých politikov z bývalej Ľudovej platformy to tak nepochybne je, lebo pán Kováčik urobil naozaj všetko preto, aby sa mnohí z nich vyhli trestnému stíhaniu a možno aj pobytu za mrežami,“ cituje tlačová správa podpredsedu SaS a poslanca Ľubomíra Galka.

Človek na svojom mieste

SaS reaguje na to, že ústavnoprávny výbor v utorok 6. mája odobril kandidatúru Dušana Kováčika na funkciu špeciálneho prokurátora. Súčasný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý sa opätovne uchádza o zvolenie do tohto kresla, je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka dlhodobo človek na svojom mieste. „Za tie roky sa s ním neviazala žiadna kauza ani škandál,“ povedal Kaliňák v stredu po rokovaní vlády. Skutočnosť, že ho v minulosti zvolili v parlamente poslanci viacerých strán politického spektra, bola podľa Kaliňáka základom Kováčikovho silného mandátu.

Podľa Ľubomíra Galka „je príznačné, že pána Kováčika a jeho ľudí skôr zaujímalo, ako sa novinári dostali k informáciám o rozsiahlom rozkrádaní verejného majetku ako informácie samotné“. Galko to konštatoval s odkazom na kauzy Gorila či tunelovania vojenskej tajnej služby, ktoré sa za výdatného pričinenia špeciálnej prokuratúry vyvinuli dostratena, uvádza sa v tlačovej správe SaS, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Jediný kandidát

Do výberového konania na funkciu špeciálneho prokurátora sa prihlásil iba jeden kandidát, Dušan Kováčik je vo funkcii špeciálneho prokurátora desať rokov, druhé funkčné obdobie sa mu skončí v auguste. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára fakt, že sa prihlásil iba jeden kandidát, mrzí. Pred členmi ústavnoprávneho výboru v utorok 6. mája vyjadril počudovanie nad tým, že ak by niekto zvládal túto funkciu lepšie, prečo nepodal prihlášku do konkurzu.

Týždenník .týždeň zverejnil, že Kováčik riešil za desať rokov, odkedy je vo funkcii, celkove 110 káuz. Dodnes rozhodol v 91 prípadoch, 19 káuz je stále živých. Za desať rokov podal Kováčik len 12 obžalôb. Zastavil 59 trestných stíhaní. Kováčik podľa .týždňa v minulosti obhajoval malý počet obžalôb tým, že ako šéf Úradu špeciálnej prokuratúry má inú náplň práce: „Hlavnou úlohou špeciálneho prokurátora nie je realizovať konkrétne trestné veci, ale riadiť úrad.“ Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka ľudia denne podávajú množstvo trestných oznámení, ale všetky samozrejme neskončia obvinením. „Nie všetko, čo sa ľuďom nepáči, je trestným činom. Skutková podstata trestného činu musí byť konkrétne naplnená,“ vraví minister vnútra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan KováčikKatarína Svrčeková
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita