Kukan: Konflikt na Ukrajine ohrozuje stabilitu celej Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nepokoje na Ukrajine naberajú na sile
Situácia na Ukrajine je neustále monitorovaná. Konflikty medzi proruskými a proukrajinskými separatistami naberajú na sile. Proruskí separatisti stále okupujú vládne budovy na východe Ukrajiny. Foto: SITA/AP

KOŠICE 10. mája (WEBNOVINY) – Na Ukrajine je jeden otvorený ostrý konflikt, ktorý podľa europoslanca Eduarda Kukana ohrozuje stabilitu Ukrajiny, okolitých krajín, ale aj celej Európy. Kukan to uviedol na piatkovom stretnutí s novinármi v Košiciach.

„My ako susedia by sme mali mať životný záujem na tom, čo sa tam deje. Mali by sme sa k tejto problematike vyjadrovať veľmi jasne, zrozumiteľne, kategoricky. Pretože sme susedia, malo by nám na Ukrajine záležať a mali by sme hrať v Európskej únii aktívnu úlohu a angažovať sa,“ povedal Kukan. Doložil, že zazlieva nášmu premiérovi hmlisté, nejasné vyjadrenia v otázke riešenia problémov na východe Ukrajiny.

Problémy sa dajú vyriešiť diplomatickou cestou

Kukan uviedol, že problémy na východe Ukrajiny sa dajú vyriešiť diplomatickou cestou a politickými rokovaniami medzi hlavnými hráčmi – Ukrajinou, Ruskom, Európskou úniou a USA. Podľa neho je to jediný možný spôsob riešenia.

Na druhej strane vyslovil obavy, že po tom, čo sa Putinovi separatisti vymkli spod kontroly, môže nastať chaotická situácia, ktorá môže mať negatívne dôsledky. Pokiaľ ide o možnú emigráciu Ukrajincov na Slovensko, Kukan povedal, že chce povzbudiť ľudí na východe Slovenska. Myslí si, že práve preto, že sme členmi Európskej únie, by nás únia v tom nenechala samých a poskytla by nám účinnú pomoc.

Eduard Kukan
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Pre Slovensko bolo dobré, že vstúpilo do EÚ a NATO

„Slovensko jednoznačne patrilo do Európskej únie a NATO, iná alternatíva pre mňa nebola,“ povedal Kukan v súvislosti s desiatym výročím vstupu Slovenska do Európskej únie. „Po desiatich rokoch môžem povedať, že bolo dobré pre Slovensko, že vstúpilo do EÚ a NATO. Určite sa mnohé veci na Slovensku ešte musia zlepšiť a členstvo ešte nesplnilo všetky očakávania našich ľudí. Verím, že EÚ je skvelý projekt, ktorý sa dá zlepšiť, aby veci fungovali ako treba,“ povedal Kukan.

Európsky parlament prijíma smernice, nariadenia, ktoré sa bytostne dotýkajú života ľudí v členských štátoch únie a občania by si to mali uvedomiť. Preto by sa podľa Kukana mali zúčastniť v čo najväčšom počte na voľbách poslancov do europarlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eduard Kukan