Nedobrovoľné zmiznutie zrejme pribudne medzi trestné činy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Násilie
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 10. mája (WEBNOVINY) – Do Trestného zákona by časom mohol pribudnúť nový trestný čin – nedobrovoľné zmiznutie. Rezort spravodlivosti totiž navrhuje vláde, aby odsúhlasila ratifikáciu Medzinárodného dohovoru OSN o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím z 20. decembra 2006.

Tento dohovor obsahuje definíciu skutkovej podstaty trestného činu nedobrovoľného zmiznutia, ktorý je v ňom považovaný za zločin proti ľudskosti. Zmluvné strany sa v dohovore zaväzujú prijať legislatívne a iné opatrenia na zabránenie a trestanie trestného činu nedobrovoľného zmiznutia.

V dohovore sa za nedobrovoľné zmiznutie považuje zadržanie, väzba, únos alebo iná forma pozbavenia slobody. Platí to ale len v prípadoch, ak sa konania dopustili zástupcovia štátu, osoby alebo skupiny osôb, ktoré konajú s poverením, za podpory alebo s tichým súhlasom štátu. Ďalšou podmienkou je, že po zmiznutí odmietajú potvrdiť pozbavenie slobody alebo zatajujú osud či miesto pobytu zmiznutej osoby. To má za následok, že daný človek je postavený mimo ochrany zákona.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal dohovor 26. septembra 2007 v New Yorku na 62. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Podľa navrhovaného uznesenia, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti, by mal kabinet navrhnúť parlamentu vysloviť súhlas s dohovorom a rozhodnúť, že je to medzinárodná zmluva, ktorá má prednosť pred zákonmi. V prípade súhlasu NR SR by mal dohovor ratifikovať prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Gašparovič
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR