Na Globsec v Bratislave príde aj opozičný líder Kličko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vitalij Kličko
Vitalij Kličko odstupuje z prezidentských volieb, radšej chce byť starostom Kyjeva. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen, predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán a Donald Tusk, ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, vodca ukrajinskej opozície Vitalij Kličko, taliansky expremiér Mario Monti a desiatky ministrov zahraničia i obrany zo strednej a východnej Európy sa v stredu stretnú v Bratislave, aby sa zúčastnili na medzinárodnej konferencii Globsec.

Hlavnou témou tohtoročnej bezpečnostnej konferencie Globsec, ktorá potrvá do piatka 16. mája, bude dianie na Ukrajine. „Pre strednú a východnú Európu predstavujú udalosti na Ukrajine najväčšiu bezpečnostnú hrozbu od pádu komunizmu, a tak aj Bratislava, miesto konania Globsec-u, dodá konferencii svojský historický a regionálny charakter – tri z krajín Visegrádskej štvorky majú s Ukrajinou spoločnú hranicu a tri v minulosti zažili sovietsku vojenskú intervenciu,“ avizoval Rastislav Káčer, prezident Slovenskej atlantickej komisie, ktorá konferenciu organizuje.

Rasmussen
Foto: SITA/AP

Na konferencii budú jej účastníci diskutovať aj o ďalších horúcich témach medzinárodných vzťahov, napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne.

Bokom nezostanú ani otázky bezpečnosti a ochrany súkromia či vzrastajúce medzinárodné ambície ruského prezidenta Vladimira Putina. „Na zozname účastníkov konferencie Globsec 2014 sú okrem iných aj Vitalij Kličko, Carl Bildt, George Friedman, Dr. Liam Fox, Gen. John Allen, Ian Brzezinski či Michael Chertoff,“ dodal Káčer.

Minuloročný Globsec pritiahol 800 hostí z viac ako 60 krajín, medzi inými niekoľkých prezidentov a premiérov, viac ako dve desiatky ministrov a štátnych tajomníkov, vrcholných predstaviteľov NATO a Európskej únie, ako aj stovky bezpečnostných, zahraničnopolitických a ekonomických analytikov a expertov od Washingtonu po Peking.

V bratislavskej Starej tržnici sa bude diskutovať

Ukrajina, bezpečnostné hrozby, globálny výhľad na nasledujúce desaťročie či stav investigatívnej žurnalistiky sú témy diskusií, ktoré sa budú konať v rámci bezpečnostnej konferencie Globsec v stredu 14. a vo štvrtok 15. mája v bratislavskej Starej tržnici.

Záujemcovia môžu o naliehavých aktuálnych témach hovoriť s poprednými politikmi, medzi ktorými budú napríklad niekdajší poradca Vladimira Putina Andrej Illarionov, americký politológ George Friedman alebo bývalý americký minister národnej bezpečnosti Michael Chertoff. Informovala o tom Stredoeurópska strategická rada.

Súčasťou Globsec City Talks bude aj verejné nahrávanie relácie Večer pod lampou na tému desať rokov Slovenska v NATO. Vstup na diskusie bude voľný, ale vzhľadom na obmedzenú kapacitu bude potrebné sa registrovať. Všetky diskusie budú naživo aj na internete.

Stredoeurópska strategická rada je nezávislá mimovládna organizácia, ktorá spája kľúčové stredoeurópske osobnosti a expertov z oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Jej cieľom je definovať strategickú úlohu strednej Európy v medzinárodnej politike. Združuje tri organizácie – Slovenskú atlantickú komisiu, Inštitút pre stredoeurópsku politiku a Centrum pre európske záležitosti. Cez Slovenskú atlantickú komisiu organizuje medzinárodnú konferenciu Globsec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenArsenij JaceňukBohuslav SobotkaCarl BildtDonald TuskJohn AllenLiam FoxMario MontiRastislav KáčerRobert FicoViktor OrbánVitalij Kličko