Smer klamal voličov, istoty dáva len mecenášom, tvrdí Most

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V centrále Smeru sa začala volebná noc
Predčasné parlamentné voľby 2012 - líder strany Smer-SD Robert Fico prišiel do volebnej centrály. Bratislava, 10. marec 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Smer-SD počas dvoch rokov od schválenia programového vyhlásenia vlády podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára klamal voličov a istoty zabezpečuje len svojmu ekonomickému pozadiu. Parlament programové vyhlásenie kabinetu Roberta Fica schválil 15. mája 2012.

Ako povedal Bugár v pondelok na tlačovej besede, vláda pracuje spôsobom pokus, omyl. „Jednofarebnú vládu vyhlasuje za garanciu stability. Ale tá nie je premenená v prospech občanov,“ zdôraznil Bugár.

Za najväčšie nedostatky vlády považuje pokračovanie zadlžovania, prehrávaný boj s nezamestnanosťou, nezvládnutie ohlasovanej reformy zdravotníctva, nekoncepčnosť v oblasti školstva, zhoršujúci sa stav v justícii a nedodržiavanie sľubov menšinám. Pochvalu si podľa Bugára vláda zaslúži len v dvoch veciach, a to v zlepšenom výbere DPH a snahe potlačiť verejný dlh pod tri percentá HDP.

Vláda nerieši nezamestnanosť

Vláda nie je schopná podľa Bugára riešiť nezamestnanosť, aj keď v programovom vyhlásení vlády bolo hlavným cieľom zníženie vysokej nezamestnanosti. Príčinu vidí v zvyšovaní daňového a odvodového zaťaženia, daňové licencie, nový Zákonník práce, investičné stimuly. „Nezamestnanosť sa zvýšila napriek rastu ekonomiky. Narastá počet dlhodobo nezamestnaných,“ upozornil Bugár s tým, že Slovensko klesá aj v konkurencieschopnosti.

Vláda prehráva podľa predsedu Mostu-Híd aj boj s verejným dlhom. „Jeho vývoj je katastrofálny. Máme obrovský dlh, ktorý rastie,“ vyhlásil. Podľa Bugára skrachoval veľký plán Fica na zavedenie jednej zdravotnej poisťovne.

„Tento plán slúžil len na odpútanie pozornosti od iných problémov v zdravotníctve,“ povedal s tým, že Smer sľuboval aj kontrolu hospodárenia nemocníc. „Výsledkom je väčšia zadlženosť nemocníc. Zdravotníctvo vykazuje nadpriemernú mieru korupčného správania,“ zdôraznil. Pripomenul tiež sľub, že vláda bude efektívne využívať eurofondy. „Plnenie sľubu je mizerné. SR patrí medzi najmenej úspešné krajiny pri čerpaní eurofondov. Slovensko vyčerpalo niečo cez 52 percent,“ konštatoval Bugár.

Žitňanská poukázala na stav justície

Vláda Smeru zlyháva podľa poslankyne Lucie Žitňanskej aj vo výkone politickej moci, dodržiavaní demokratických štandardov a prístupe k ľudským právam. Komunikácia vlády s oponentmi je podľa nej postavená na arogancii moci.

Sudy and kladivko
Foto: facebook.com

„Dialóg sa nahrádza s umelo vytváranými formami. Vláda pripomína skôr demokraciu východného typu. Rozhodnutia sa nerodia vo vláde a NR SR, ale v šedej zóne medzi politikmi a oligarchami,“ vyhlásila Žitňanská s tým, že stabilita je výsledkom volieb, nie vládnutia. Tí, ktorí majú iní názor, sú podľa nej vytlačení z diskusie.

Smer-SD podľa poslankyne zámerne blokuje zvolenie opozičného kandidáta na šéfa NKÚ. „Už tretí rok NKÚ nemá riadne zvoleného predsedu. Táto pozícia bola jasne prisľúbená opozícii,“ upozornila. Smer-SD podľa nej tiež mocensky presadil svojho kandidáta na generálneho prokurátora a kandidátov na sudcov ústavného súdu.

„Vzťah k ľudským právam je demonštrovaný vzťahom k ombudsmanke a nerešpektovaním jej postavenia,“ uviedla. Pri reforme verejnej správy ESO sú zas podľa nej utajované dôležité informácie. Minister vnútra odmieta k reforme poskytnúť analýzy.

Justícia je podľa Žitňanskej dlhodobo poznačená nízkou dôveryhodnosťou a vymožiteľnosťou práva. „Nástupom ministra Tomáša Boreca existovala nádej, že zmeny budú pokračovať. Dva roky ukazujú, že rezort neriadi Borec, ale Fico s predsedom najvyššieho súdu a súdnej rady Štefanom Harabinom. Nepodarilo sa zlepšiť žiadne parametre,“ povedala s tým, že do justície sa vracajú prvky rodinkárstva.

Most si počká na úpravy ústavnej novely

Strana Most-Híd podľa poslankyne strany Lucie Žitňanskej počká, v akej podobe Smer a KDH upravia novelu ústavy, ktorá sa týka zmien v justícii. Ako povedala dnes novinárom, v súčasnej podobe je novela neprijateľná, aj keď sú signály, že budú zmeny, ale zatiaľ nikto nevie, ako budú vyzerať. „Návrh, na ktorom pracuje Smer s KDH, sme k dispozícii nedostali. Neviem povedať, či novela ústavy obsahuje dobré alebo zlé návrhy, ktoré majú potenciál zlepšiť stav justície,“ uviedla. Zároveň zopakovala, že pre Most-Híd je neprijateľné, aby cez novelu ústavy došlo k zmenám v zložení Súdnej rady, odobratí právomocí prezidentovi SR a plošným previerkam sudcov.

Žitňanská novelu vníma v kontexte s voľbou predsedu Najvyššieho súdu SR. Upozornila, že v Súdnej rade, ktorá bude voliť predsedu najvyššieho súdu, je polovica nominantov vlády, parlamentu a prezidenta SR. Podľa nej teda Smer-SD môže ovplyvniť voľbu predsedu najvyššieho súdu. „Smer musí ukázať, ako to vážne myslí so zmenami v justícii,“ povedala. Súdna rada má voliť nového predsedu Najvyššieho súdu SR 19. mája.

Úmyselná nečinnosť s ľudskými právami

Aktivity vlády v oblasti ochrany ľudských práv a národnostných menšín označil podpredseda strany Most-Híd László Solymos ako úmyselnú nečinnosť. „Sľubované status quo neplatí, odkedy sa stal Robert Fico premiérom. A možno povedať, že celú menšinovú problematiku odsunula táto vláda do ofsajdu,“ zdôraznil Solymos, podľa ktorého sa nič neurobilo ani v oblasti skvalitnenia vzdelávania v materinskom jazyku.

„Na podporu kultúry národnostných menšín ide stále menej peňazí a neboli odstránené ani rozpory v právnych predpisoch, ktoré sa týkajú používania jazyka národnostných menšín,“ dodal Solymos. Zároveň upozornil, že opozícia za dva roky do parlamentu predložila 304 návrhov zákonov, ale schválených bolo len šesť. Národná rada SR však schválila všetkých 163 návrhov, ktoré predložila vláda.

Druhá vláda Roberta Fica získala dôveru v NR SR 15. mája 2012. Za programové vyhlásenie vlády, a tým aj vyslovenie dôvery kabinetu, hlasovalo 82 zo 145 prítomných poslancov. Zdržalo sa ich osem, 53 členov snemovne bolo proti a dvaja nehlasovali. Za programové vyhlásenie hlasovali všetci poslanci vládneho Smeru-SD až na Viliama Holevu, ktorý sa však neskôr vyjadril, že mu zlyhalo hlasovacie zariadenie. Prítomný za Smer-SD nebol poslanec Štefan Hreha. Z opozičných poslancov vyslovila vláde podporu Mária Ritomská (OĽaNO). Ostatní prítomní opoziční poslanci hlasovali proti alebo sa zdržali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe László SólymosRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SD