Exposlanec Smeru je vo väzení, Borecovo snaženie nepomohlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väzenie, väznica, väzni
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Bývalý košický poslanec za Smer-SD František Olejník, ktorého chcel minister spravodlivosti Tomáš Borec zbaviť viny v korupčnom prípade, nastúpil v pondelok do výkonu trestu. Informuje o tom denník Sme. Do väzenia ho odviedla polícia na príkaz sudcu Špecializovaného trestného súdu. Opäť sa to podľa Sme nezaobišlo bez komplikácií.

Sudca vydal príkaz v piatok

Príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu vydal sudca v piatok. Potvrdila to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. „Výkon príkazu realizuje polícia v mieste trvalého bydliska odsúdeného,“ dodala.

Súdny príkaz mal byť podľa informácií Sme vybavený okamžite. Košická polícia však v pondelok o jednej popoludní odpovedala Sme, že „takúto požiadavku neevidujú“. O dve hodiny poslala policajná hovorkyňa Jana Mésarová spresňujúcu informáciu. „Príkaz na dodanie do výkonu trestu bol dnes zrealizovaný“.

Vysvetlila, že keď podávala prvú správu, neboli ešte preverené všetky útvary. Na dodanie exposlanca do výkonu trestu policajti aj tak potrebovali tri dni.

Olejník žiadal o odklad

Olejníkovi vymerali súdy päť rokov za to, že ako poslanec v roku 2008 vybavil v košickom zastupiteľstve predaj dvoch lukratívnych nehnuteľností miestnemu podnikateľovi. Mal za to dohodnutý úplatok 340-tisíc korún. Špecializovaný trestný súd ho uznal za vinného z korupcie v júli 2012. Najvyšší súd to vlani v apríli potvrdil.

Do väzenia Olejník nenastúpil. Najprv žiadal o odklad zo zdravotných dôvodov, čo súdy zamietli. Už v čase, keď bol naňho vydaný zatykač, ho kontrolovala policajná hliadka a nechala ho tak.

Koncom minulého roka minister Borec podal mimoriadne dovolanie a žiadal prípad znovu otvoriť. Zároveň mimoriadne rozhodol o odklade vykonania rozsudku. V parlamente za to čelil návrhu opozície na odvolanie z funkcie. Najvyšší súd Borecov návrh zamietol 7. apríla. S príkazom na dodanie do väzenia musel Špecializovaný trestný súd čakať na doručenie spisu z Najvyššieho súdu SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František OlejníkTomáš Borec