Exprezident Kováč sa bude rehabilitovať z peňazí od Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michal kovac
Bývalý slovenský prezident Michal Kováč Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Predseda vlády Robert Fico poskytol zo svojej rozpočtovej rezervy 15-tisíc eur bývalému slovenskému prezidentovi Michalovi Kováčovi na úhradu nákladov spojených s jeho liečbou.

Dotácia má byť použitá na rehabilitačné cvičenia, opatrovateľské služby a medikamentóznu liečbu. Kováča zvolila Národná rada SR za prezidenta Slovenskej republiky v roku 1993, vo funkcii bol jedno volebné

Bývala hlava štátu netají, že trpí už niekoľko rokov Parkinsonovou chorobou. Parkinsonov syndróm sa prejavuje trasením prstov a neskôr celých končatín, stratou pohyblivosti, strnulosťou svalov, ťažkosťami s artikuláciou.

Dotáciu na liečbu z rozpočtovej rezervy predsedu vlády vo výške 7200 eur dostal exprezident aj vlani, predtým mu na opatrovateľskú službu zo svojej rezervy prispievala aj Iveta Radičová. Podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov prezidentovi po skončení funkcie patrí doživotne plat vo výške približne 1000 eur.

Michal Kováč

sa narodil 5. augusta 1930 v obci Ľubiša v okrese Humenné. Vo vláde národného porozumenia Milana Čiča bol ministrom financií, cien a miezd.

Vo voľbách v júni 1990 bol zvolený za poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR ako kandidát ministra v prvej vláde Vladimíra Mečiara. Po voľbách v roku 1992 sa stal poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR a na prvom zasadaní FZ ho zvolili za jeho predsedu. Národná rada SR ho 15. februára 1993 zvolila za prezidenta Slovenskej republiky, inaugurovaný bol 2. marca 1993.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováMichal KováčRobert Fico