Nekonečný príbeh, oprava Hlavnej stanice má prísť na jeseň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stanica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Dlho očakávaná rekonštrukcia Hlavnej stanice v Bratislave by sa mohla na jeseň konečne začať. Takýto termín avizuje investor projektu, spoločnosť Transprojekt, získať však ešte musí potrebné povolenia. Staromestský stavebný úrad dve z troch stavebných povolení, o ktoré investor vlani v lete požiadal, už vydal. Do leta chcú požiadať o ďalšie. Agentúru SITA o tom informovala mediálna zástupkyňa projektu Mária Adamová.

Na začatie rekonštrukcie Hlavnej stanice a jej okolia obyvatelia v Bratislave čakajú už roky. Mesto dokonca začalo uvažovať, ako by mohli priestor okolo Hlavnej stanice zrevitalizovať aj sami. Pripraviť sa tak chceli na situáciu, ak by investor prestavbu Hlavnej stanice v určenom termíne, teda do konca roka 2016, nestihol. Podľa hlavnej architektky mesta Bratislavy Ingrid Konrad v súčasnosti zisťujú, koľko by mohla úprava a vyčistenie stanice a jej okolia stáť.

Stanicu zdobia fólie ešte od majstrovstiev

Podľa nej stanicu treba vyčistiť, upratať treba aj dnes nevyužívané električkové koľajisko. Zmiznúť by mohli aj fólie zo vstupnej haly stanice, ktoré sú tam ešte z čias, keď sa v Bratislave konali hokejové majstrovstvá. Opravu podľa architektky potrebujú aj spevnené plochy, odstrániť treba zhnitý drevený prístrešok nad autobusovým nástupišťom.

„Všetci čakali, že sa slávny – neslávny projekt Predstaničného námestia bude realizovať, ale sama nemám o tom dôkazy, že by sa na niečom začalo a skôr mám pocit, že sa nezačne a my by sme už mali na to definitívne reagovať ako mesto,“ uviedla Konrad.

Podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassy zatiaľ ide len o alternatívu, ktorá by bola reálna v prípade, ak by sa s plánovaným investičným projektom vôbec nezačalo. Zatiaľ však čakajú na kroky investora. Mesto pritom uvažuje aj o tom, ako opäť vrátiť električku na Hlavnú stanicu aj skôr, ako bude plánovaná prestavba stanice dokončená. Časť električkovej trate od Radlinského po Ministerstvo financií SR opravia za peniaze z eurofondov. Odtiaľ potom mesto plánuje trať na Hlavnú stanicu opraviť v dočasnom variante za svoje peniaze, prispieť by mala na to aj spoločnosť Transprojekt.

O prestavbe sa hovorí už roky

O rekonštrukcii predstaničného priestoru sa hovorí mnoho rokov, stavať by sa mohlo začať tento rok. V minulosti však o reálnosti projektu zapochybovali bratislavskí mestskí poslanci. Vypracovať si preto dali viacero analýz. V posudku, ktorý pre mesto vypracoval Ústav stavebnej ekonomiky, sa napríklad písalo, že ak má investor projekt stihnúť v plánovanom termíne, musí začať stavať už budúci mesiac.

Adamová pritom hovorí, že im stačí začať na jeseň, podložené to majú posudkami stavebných firiem. Transprojekt v súčasnosti podáva žiadosti o stavebné povolenia, dve už staromestský Stavebný úrad vydal. Adamová dodáva, že začiatok stavebných prác závisí aj od toho, ako sa im stavebné povolenia podarí získať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Hlavná stanica v Bratislave