Údajného takáčovca prepustili, novinárka o tom vedela prvá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stb puta
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Krajský súd v Bratislave prepustil z väzby Iva Ružiča, agentúre SITA to potvrdil Erik Tomus z Krajského súdu v Bratislave. Na prepustenie Iva Ružiča ako prvá upozornila na svojom blogu novinárka Júlia Mikolášiková, podľa ktorej „patrí k posledným mohykánom slovenského podsvetia“, údajne je zo skupiny takáčovcov.

Krajský súd zrušil uznesenie Okresného súdu Bratislava I z 9. apríla 2014, ktorým vtedy okresný súd zamietol žiadosť obvineného Iva R. o prepustenie z väzby na slobodu.

Na krku mal daňovú trestnú činnosť

Zároveň krajský súd tým istým uznesením rozhodol o jeho okamžitom prepustení z väzby. „Krajský súd v Bratislave dospel k záveru, že trvanie tzv. kolúznej väzby u obvineného I. R. nie je dôvodné, pretože tento väzobný dôvod už pominul,“ uviedol Tomus. Kolúzna väzba musí trvať nielen v prípravnom, ale aj v súdnom konaní len nevyhnutnú dobu.

Ivo Ružič bol od januára tohto roka vo väzbe pre obvinenie z daňovej trestnej činnosti. Dôvodom pobytu za mrežami bola obava súdu, že by ovplyvňoval svedkov, mal teda spomínanú kolúznu väzbu. Ako uviedla Mikolášiková vo svojom blogu, dôvody väzby pominuli, lebo vyšetrovateľ medzičasom vypočul dôležitých svedkov z Českej republiky.

Policajti zadržali Iva Ružiča v januári tohto roka pri akcii s názvom Tiché víno. Obvinili ho z daňových trestných činov. Zadržali aj ďalších piatich ľudí. „Išlo o štandardný karuselový obchod, to znamená kolotočový obchod, nadobudnutie z Českej republiky, následne predaj cez niekoľko slovenských spoločností a tá posledná z nich tovar vyexportovala znova do Českej republiky,“ povedal šéf sekcie daňovej a colnej na Finančnom riaditeľstve SR Daniel Čech na tlačovej besede v januári.

Desiatky miliónov litrov vína si vymysleli

Polícia spolu preverovala 13 500 obchodných operácií s vínom v objeme 151 miliónov litrov, z toho podľa polície nebolo minimálne 66 miliónov litrov dodaných ani skladovaných. Časť obchodov teda bola reálna a časť len fiktívna.

„Operatívne rozpracovanie celého prípadu prebiehalo skoro celý rok 2012 a bolo tam mnoho znakov, že môže ísť o trestnú činnosť. Súviseli s tým, že páchatelia pracovali s takým množstvom tovaru, ktoré reálne nevedeli uskladniť,“ uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. Celková škoda v tomto prípade je podľa polície takmer 1,3 milióna eur. „Kým tento prípad prevzala Daňová kobra, bolo tam vyplatených zhruba 580-tisíc eur nadmerných odpočtov,“ dodal Čech.

V decembri 2004 chceli Iva R. zlikvidovať, pripomína Mikolášiková. V reštaurácii v Bratislave-Ružinove vybuchla nálož. On a dvaja ďalší muži prežili. Kto stál za útokom, policajti doteraz nezistili. Partia takáčovcov je aktívna od konca 90. rokov minulého storočia najmä v bratislavskom Ružinove. Poskytovali „ochranu“ stovkám podnikov. Šéfom bol Ján T. († 37). Zastrelili ho v júli 2003. V septembri popravili aj bosa Jozefa S. († 46), no a ďalšieho popredného člena Róberta P. († 37) zavraždili v novembri 2003.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tibor Gašpar