Vietor a voda robia problémy, neodporúča sa jazdiť do Tatier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Tatrách padajú stromy, viaceré cesty museli uzavrieť
Divoké počasie sužuje oblasť severného Slovenska. Vietor láme stromy, ktoré končia priamo na cestách, niektoré dokonca už zasiahli aj autá. Na snímke: Následky víchrice v Tatranskej Lomnici. Vysoké Tatry, 15. máj 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 15. mája (WEBNOVINY) – Na Vodnom diele Gabčíkovo vo štvrtok o 8:00 uzavreli komoru. Lode cez tento úsek momentálne nemôžu premávať. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Divízie vnútrozemskej plavby Dopravného úradu, komoru uzatvorili pre silný a nárazový vietor.

Ako informuje Dopravný úrad (nástupca Leteckého úradu SR, Štátnej plavebnej správy a Úradu pre reguláciu železničnej dopravy) na svojej internetovej stránke, plavbu cez Vodné dielo v Gabčíkove zastavia aj v pondelok 19. mája od 13:00 do 18:00 a v utorok 20. mája od 11:00 do 16:00 pre odstraňovanie porúch technologických a hydraulických zariadení na pravej plavebnej komore.

Obrazom: V Tatrách padajú stromy, viaceré cesty museli uzavrieť

Hasiči zasahovali ráno aj v Bratislavskom kraji

Hasiči zasahovali pre silný vietor v Bratislavskom kraji od rána už dvakrát. Ako agentúru SITA informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru, hasiči zasahovali na Chemickej ulici v Bratislave, kde spadol strom na obytný dom a poškodil jeho fasádu.

Na Miletičovej ulici zasahovali pri poškodenom trolejovom vedení. V ostatných častiach Bratislavského kraja zatiaľ nemuseli zasahovať, neevidujú ani žiadnych zranených.

V komárňanskom okrese vietor ohrozuje kamióny

V Nitrianskom kraji silný vietor robí problémy predovšetkým v Komárňanskom okrese. „Komárňanskí hasiči počas dňa predovšetkým v popoludňajších hodinách zasahovali pri viacerých prípadoch, keď hrozilo prevrátenie kamiónov na dopravných komunikáciách. O pomoc už požiadali aj novozámockých hasičov,“ informoval hovorca nitrianskych krajských hasičov Viliam Pánsky. Počas dňa mali hasiči v celom kraji približne dvadsať výjazdov, zasahovali pri zlomených stromoch a konároch na cestách a v Šali a v Šuranoch vietor strhol plech a strešnú krytinu.

V Banskobystrickom kraji mali desiatky výjazdov

V súvislosti so silným vetrom mali vo štvrtok štátni hasiči v Banskobystrickom kraji vyše 90 výjazdov. Informoval o tom ich krajský hovorca Erik Piater s tým, že prevažne išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, ale zasahovali aj pri strhnutých strechách z rodinných domov i rôznych iných budov.

Najviac zásahov mali v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Revúca, Rimavská Sobota a Poltár. Zranený nebol nikto. Horský priechod Zbojská na ceste I. triedy medzi Breznom a Tisovcom, ktorý bol od predpoludnia pre popadané stromy neprejazdný, sa už podarilo sprejazdniť..

Hladina Torysy stále rastie

Hasiči v Prešovskom kraji mali od rána do 20:00 vyše 80 zásahov hlavne k popadaným stromom. Silný vietor a dážď trápi hlavne obyvateľov severných okresov.

Ako uviedol pre agentúru SITA operačný dôstojník Miroslav Skička, večer sa začali dvýhať hladiny riek. Do 21:00 nemali hlásené žiadne povodne, ale niektoré samosprávy v Sabinovskom okrese už vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity.

V miestnej časti Bardejova, v Bardejovskej Zábave odstraňujú naplavené konáre stromov pod mostom. V Nižnej Pisanej v okrese Svidník ohrozuje spadnutý strom jednu z budov. Podľa operačného dôstojníka hasiči sú v pohotovosti a každú chvíľu vyrážajú do terénu, či už na pomoc, alebo monitorovanie situácie.

Starosta obce Torysa Jozef Stedina pre agentúru SITA uviedol, že každú hodinu sa o desať centimetrov dvíha hladina rieky Torysa. Monitoruje to na moste. Zatiaľ jej koryto má ešte istú rezervu. Horšie vidí situáciu na priľahlých tokoch, ktoré sú takmer plné a z kopcov sa do nich zlučujú pramene dažďovej vody. Na 21:00 zvolal krízovú skupinu z poslancov a zvažuje vyhlásenie stavu pohotovosti.

ŽSR neodporúčajú pre počasie cestovať v niektorých úsekoch

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyzývajú cestujúcich, aby pre poveternostnú situáciu zvážili cestovanie v úsekoch Vrútky – Banská Bystrica, Vrútky – Zvolen a Kremnica či na tratiach Tatranskej elektrickej železnice.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, doprava je pre silný nárazový vietor a mimoriadne nepriaznivé počasie na viacerých miestach prerušená. Na trať padajú konáre, stromy, v niektorých prípadoch sú poškodené aj trakčné vedenia. „Hoci sme nasadili všetky sily a prostriedky na odstraňovanie následkov, je to však náročné a v mnohých prípadoch aj život ohrozujúce,“ poznamenala. Takáto situácia by mala trvať počas štvrtka.

V Košiciach vypli mestské fontány

Pracovníci Správy mestskej zelene Košice museli vo štvrtok pre silný vietor odstaviť všetky mestské fontány, vrátane tej v Mestskom parku. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová. Fontány budú opätovne spustené až po zlepšení počasia. Problémy robí aj potôčik na Hlavnej ulici, nafúkané lístie i odpad zabraňujú prietoku vody, ktorá sa začína vylievať do okolia.

V priebehu dňa sa pre dážď v Košickom kraji zhoršila aj povodňová situácia. SHMÚ vydal pre Košický kraj povodňovú výstrahu druhého stupňa pre povodia riek Hnilec, Hornád, riečku Slaná a Torysu. Aj hladiny ostatných riek a potokov majú stúpajúcu tendenciu.

Vo Švedlári rieka Hnilec dosiahla druhý stupeň povodňovej aktivity – krátko pred ôsmou večer dosiahla 296 cm a stále stúpa. Pri Jaklovciach má Hnilec 289 cm a tiež stúpa. Prvý stupeň dosahuje aj Hornád pri Kysaku a pri Ždani, kde dosahuje 297 cm.

Primátor Sabinova Peter Molčan vyhlásil o 19:30 III. stupeň povodňovej aktivity. Ako uviedol pre agentúru SITA, hladina Torysy a jej prítokov sa dostala do kritickej výšky. Torysa dosahuje aktuálne výšku 230 centimetrov, pri troch metroch hrozí, že sa preleje. V záhradkárskej oblasti sa tak môže stať aj skôr, uviedol sabinovský primátor.

V meste majú pripravených tisíc vriec na pieskovanie. Mobilizujú ľudí na záchranné práce a primátor už rokoval aj s vedením tunajšieho ústavu na výkon väzby, aby na plnenie vriec mohli zapojiť aj väzňov.

Cestári a hasiči stále likvidujú množstvo stromov, ktoré víchrica pováľala na cesty Košického kraja. Pracovníci Správy ciest Košického samosprávneho kraja priebežne likvidujú padnuté stromy. Vodičom odporúčajú maximálne zvýšiť pozornosť alebo sa radšej vyhnúť jazde cez horské priechody na Spiši a Gemeri.

Hladina Kvačianky stúpla o jeden a pol metra

Hasiči v Žilinskom kraji vyrážali k popadaným stromom či poškodeným strechám 61-krát za posledných 12 hodín, aktuálne sú pre popadané stromy stále neprejazdné cesty II/537 na Podbanské a II/584 na Huty.

Tretí stupeň povodňovej aktivity hlásia od večera v Liptovskej Sielnici a aktuálne už aj v Trstenej. Hladina potoka Kvačianka v Sielnici stúpla za posledných 24 hodín o takmer jeden a pol metra. Podľa starostu Dušana Sokola voda z koryta sa zatiaľ nevyliala, ale ak bude naďalej pršať, obávajú sa povodní. Situáciu na toku zatiaľ len monitorujú, no už zvažujú povolanie techniky na odstraňovanie očakávaných škôd. Hladina rieky Oravica v Trstenej stúpla za posledných 24 hodín o vyše jeden a pol metra, momentálne tam zasadá okresná povodňová komisia, Oravica sa zatiaľ drží v koryte.

Druhý povodňový stupeň dosiahli o 21. hodine aj hladiny tokov Veselianka v Oravskej Jasenici, Polhoranka v Oravskej Polhore, Studený Potok v Oravskom Bielom Potoku, Jalovčianka v Liptovskej Ondrašovej a Belá v Podbanskom. Prvý stupeň povodňovej aktivity hlásia hydrometeorológovia na tokoch Jelešňa v Trstenej, Čierňanka v Čadci, Polhoranka v Zubrohlave a Belá v Liptovskom Hrádku.

V Tatrách ohrozujú padajúce stromy šoférov

V Tatrách padajú stromy, viaceré cesty museli uzavrieť
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Polícia žiada vodičov, aby nejazdili do Vysokých Tatier. Dôvodom je komplikovaná situácia na cestách pre silný vietor a popadané stromy, informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Neprejazdné sú všetky prístupové cesty do Vysokých Tatier a cesta z Popradu na Vernár. Nepriaznivá situácia je aj na ďalších cestách II. a III. triedy v regióne. „Preto žiadame vodičov, aby aj na týchto cestách obmedzili premávku v čo najväčšej miere, a ak je to možné, aby po nich nejazdili. Za súčasného počasia môžu stromy padnúť na ktoromkoľvek úseku a vodiči sa tak zbytočne vystavujú riziku,“ uviedol Džobanik.

Polícia zároveň upozorňuje vodičov, že na mnohých cestách sú popadané aj drobné konáre, ktoré síce netvoria prekážku, ale na mokrej vozovke môžu spôsobiť šmyk vozidla. Vodiči by preto mali jazdiť maximálne opatrne a obozretne. Premávka na diaľnici D1 a ceste I/18 v okrese Poprad je zatiaľ bez obmedzení, ale aj tu treba rátať so silným vetrom.

Podobná situácia je aj medzi obcami Bijacovce – Vyšný Slavkov v okrese Levoča, kde na cestu spadlo asi desať stromov. Tie sa cestárom podarilo odstrániť, ale krátko na to spadol na prechádzajúce nákladné auto strom, takže cesta bude až do odstránenia tejto nehody len ťažko prejazdná. Ďalšie stromy spadli aj na ceste medzi Vyšným Slavkovom a Brutovcami.

V meste Vysoké Tatry už zasadal krízový štáb mesta, doteraz však nebola vyhlásená mimoriadna situácia. „Podľa našich informácií by mal silný vietor kulminovať okolo 14:00,“ uviedla pre SITA Ingrid Janigová z Mestského úradu vo Vysokých Tatrách. Krízový štáb podľa nej naďalej monitoruje situáciu na území mesta. Vietor vyvracia stromy aj v intraviláne mesta. „Máme informácie o strhnutých strechách, presný rozsah škôd zatiaľ nie je známy,“ dodala Janigová.

Na túry je počasie nevhodné

Výstrahu pred silným vetrom a dažďom zverejnila na svojej stránke aj Horská záchranná služba. „Ľuďom v týchto dňoch neodporúčame ísť na túru,“ povedal pre SITA riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Upozornenia meteorológov i horskej služby turisti zrejme zobrali vážne.

Vietor presov hasici
Foto: SITA/Kvetoslava Mudríková

„Včera (v stredu) sem išla skupina šiestich turistov, ale otočili sa. Dnes nemáme na chate nikoho,“ povedal chatár z Téryho chaty Miroslav Jílek. Ani on neodporúča v najbližších dvoch dňoch túry do vysokohorského prostredia. „Fúka silný vietor, mrzne a nasnežilo nám tu,“ priblížil situáciu na chate Jílek. Táto kombinácia by mohla spôsobiť, že menej zdatní turisti by mohli v teréne zablúdiť, keďže chodníky vo vyšších polohách sú pod snehom a značenie nie je vidieť.

Hoci centrálna časť Vysokých Tatier je prakticky bez vysokých stromov, v niektorých lokalitách sa nachádzajú v blízkosti turistických chodníkov vyschnuté stromy, ktoré môžu ohroziť turistov. Pri každom silnejšom vetre hrozí padanie konárov alebo celých suchých stromov.

„Hneď, ako sa vietor utíši, pôjdeme do terénu, a ak bude treba budeme uvoľňovať turistické chodníky,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku. V severných lokalitách robia problémy intenzívne zrážky. Stekajúca voda poškodzuje na viacerých miestach aj turistické chodníky. Vzhľadom na aktuálne počasie neodporúča ani ona túry do vysokohorského terénu.

Horské priechody museli pre počasie uzatvoriť

Horský priechod medzi Breznom a Tisovcom v okrese Rimavská Sobota je aktuálne pre popadané stromy neprejazdný. Pri odstraňovaní stromov z vozovky tam zasahujú hasiči z Banskej Bystrice, Brezna, Revúcej a Hnúšte. Agentúru SITA o tom informoval banskobystrický krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru Erik Piater.

Pre popadané stromy je v okrese Rožňava až do odvolania uzavretá cesta III. triedy v katastri obce Gemerská Poloma, smer Spišská Nová Ves. Na vozovku tu spadlo približne 20 stromov. V okrese Košice-okolie je pre popadané stromy uzatvorený horský priechod Jahodná.

Neprejazdná a uzavretá je aj cesta druhej triedy II/549 – Úhorná – Krásnohorské Podhradie – Uhornianský kopec. Neprejazdné sú aj cesty II. triedy cez horský priechod Grajnár a Folkmársky kopec. Uzavretá a neprejazdná je momentálne aj cesta II. triedy cez horský priechod Súľová od obce Hnilec a rovnako aj od obce Gemerská Poloma. O 13:30 o tom informovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja.

Pre popadané stromy sú neprejazdné a uzavreté cesty III. triedy: Markuška – Brdárka, Rochovce – Čierna Lehota. Uzavretá je cesta Háj – Hačava pre popadané stromy a zosunuté kamene. Vyvrátené stromy obmedzujú premávku v okolí obci Rešica, Buzica, Nováčany, Rudník a Zlatá Idka.

V okrese Kežmarok spôsobuje problémy vietor aj voda

V okrese Kežmarok je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Problémy tu robia Ľubický, Tvarožniansky a Jurský potok, informoval prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák. Momentálne je už uzavretý most cez Ľubický potok na ceste II/536, ktorý spája Kežmarok s Ľubicou.

Hladina potoka je len pár desiatok centimetrov pod mostom. Vytrvalý dážď však neustále dvíha hladinu potoka. „Situáciu monitorujeme, pripravené sú všetky záchranné zložky,“ uviedol Ferenčák. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili už skôr viaceré obce v okrese Kežmarok. Okrem samotného mesta Kežmarok a obce Ľubica je to aj Tvarožná, Holumnica, Jurské, Ihľany. V dôsledku zvyšovania hladín prítokov, stúpa aj hladina rieky Poprad. V Kežmarku hladina rieky Poprad dosiahla podvečer prvý povodňový stupeň.

Pod Tatrami naďalej komplikuje situáciu aj silný vietor. Popadané stromy sú aj na ceste I/18 medzi Mengusovcami a Tatranskou Štrbou. Cesta je však s obmedzeniami prejazdná. Cestári budú postupne odstraňovať popadané stromy aj z cesty medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom, kde je na ceste vyvrátených niekoľko desiatok stromov. Zložité chvíle prežívajú aj na polícii v Starej Ľubovni. Podľa informácií z operačného strediska staroľubovnianskych hasičov, silný vietor strhol takmer celú strechu z objektu okresného riaditeľstva polície v Starej Ľubovni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav