Platí tretí stupeň pred povodňami, liať bude ďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dazd
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Počasie u nás aj naďalej ovplyvňuje tlaková níž nad Balkánom. Búrlivý vietor, ktorý za posledné dni napáchal nemalé škody na väčšine územia Slovenska sa však upokojí.

V piatok aj naďalej platí

výstraha druhého stupňa pred intenzívnymi dažďami

, ktorá sa týka najmä severnej časti územia. Pršať, často aj výdatne, bude v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal varovanie II. stupňa pred dažďom v regiónoch severného a časti východného Slovenska.

Obrazom: Situácia v Prešove je kritická, Torysa komplikuje mestu život

Úhrn zrážok môže predstavovať 10 až 30 milimetrov. Tento stav má trvať v piatok do približne 20:00. Na zvyšku územia by pršať nemalo. Na severe a časti východu Slovenska stále platia výstrahy pred povodňami. Tretí stupeň platí pre okresy Tvrdošín, Stará Ľubovňa, Prešov, Sabinov a Gelnica. V iných regiónoch, prevažne na severe Slovenska, platí výstraha II. stupňa. Tento stav má trvať v piatok približne do 19:00.

Dazd
Foto: www.shmu.sk

Cez deň bude oblačno až zamračené. Na mnohých miestach sa teda vyskytne dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 13 až 19, na Kysuciach, Orave a Liptove bude od 10 do 13 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa vyšplhá na 5 stupňov Celzia.

Obrazom: V Tatrách padali stromy, viaceré cesty museli uzavrieť

Hoci sa divoký vietor ustáli, naďalej bude fúkať severný až severovýchodný vietor rýchlosťou od 10 do 30 kilometrov za hodinu, ktorý na západnom Slovensku spočiatku dosiahne do 45 kilometrov za hodinu a miestami v nárazoch od 55 do 70 kilometrov za hodinu. Vietor od východu postupne zoslabne.

SHMÚ stále varuje pred povodňami

hydrologickými výstrahami

prvého, druhého aj tretieho stupňa. Vplyvom mohutných dažďov a búrok môže dôjsť k rozvodneniu niektorých riek a to najmä na severe krajiny.

Povodne
Foto: www.shmu.sk
Obrazom: Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku
Voda
Foto: www.shmu.sk

.

V Tatrách je lavínové nebezpečenstvo

V piatok ráno bolo na horách zamračené, v najvyšších polohách hmla so snežením alebo dažďom, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snežilo od cca 2000 metrov nad morom. Na hrebeňoch hôr fúkal silný severný vietor s rýchlosťou do 60 km/h. Teplota sa pohybovala od -2 °C do +8 °C. V nižších polohách je snehová pokrývka nesúvislá.

Súvislejšie snehové plochy sa nachádzajú už iba v najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier, približne od nadmorskej výšky 1800 metrov nad morom. Snežilo najmä na severnej časti Tatier. Od 1800 metrov nad morom napadlo miestami až 40 cm nového snehu, ktorý je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestený. Sneh je vo vyšších polohách suchý a ubitý do snehových dosiek a vankúšov. V dôsledku silného vetra a množstva nového snehu Horská záchranná služba neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne.

V Západných a Vysokých Tatrách je od nadmorskej výšky 1800 metrov nad morom zvýšené lavínové nebezpečenstvo – 3. stupeň z päťdielnej stupnice. V noci opäť intenzívne snežilo najmä na severe Tatier a za posledných 24 hodín napadlo miestami do 40 cm nového snehu, za poslednú periódu sneženia na niektorých miestach až 100 cm. V noci fúkal prevažne severný vietor, ktorý dosahoval silu víchrice.

Veľké množstvo nového snehu je vo vyšších nadmorských výškach vplyvom silného vetra nerovnomerne rozmiestené. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť stredne veľké spontánne lavíny. Zvlášť nebezpečné môžu byť lavíny vo vyšších nadmorských výškach, ktoré môžu zasiahnuť aj nižšie položené údolné cesty a chodníky. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo bude pretrvávať až do nasledujúceho dňa.

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav