Hlina chce zmeniť určovanie otcovstva a zabrániť zneužívaniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alojz Hlina
Poslanec Alojz Hlina na archívnej fotografii. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Zmeniť určovanie otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov navrhuje v novele zákona o rodine nezaradený poslanec Alojz Hlina. „Cieľom navrhovanej úpravy je snaha zamedziť zneužívaniu tohto inštitútu zo strany nie skutočných otcov – a to najmä s cieľom získať rôzne štátne sociálne dávky, ako napríklad sirotské pre deti a podobne,“ vysvetľuje v návrhu Hlina.

Novela mení doteraz platný inštitút určovania otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov tak, že za otca sa bude v zmysle tohto inštitútu považovať muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov – avšak to len v prípade muža, u ktorého sa určuje týmto spôsobom otcovstvo pre dieťa, ktoré má alebo mal doteraz tento muž s nie viac ako dvoma ženami.

V prípade, ak otec má alebo mal deti s viac ako dvoma ženami, je pre každé ďalšie dieťa s inou ako uvedenými dvoma ženami povinný pre platnosť určenia otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov predložiť matričnému úradu alebo súdu porovnanie profilu DNA (deoxyribonukleovej kyseliny) tohto dieťaťa s profilom DNA (deoxyribonukleovej kyseliny) svojej osoby ako otca (ďalej len „test DNA“), ktorého výsledok s pravdepodobnosťou nad 99 % preukazuje jeho otcovstvo.

Hlina tak chce ochrániť peniaze štátu. Návrh podľa jeho slov bude mať pozitívny vplyv na rozpočet. Návrhom sa poslanci budú zaoberať na májovej schôdzi, ktorá pokračuje v utorok 27. mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz Hlina