Za euroskepticizmus môžu tri neschopné vlády, tvrdí Csáky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Csáky
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Euroskepticizmus ľudí na Slovensku je výsledkom nesprávneho fungovania európskych štruktúr, ale aj neschopnosti troch slovenských vlád. V nedeľnej predvolebnej diskusii kandidátov do volieb do Európskeho parlamentu v relácii V politike televízie TA3 to povedal Pál Csáky (SMK).

Ako dodal, európske fondy čerpáme na 50 percent. „To nie je chyba únie, ale Slovenska,“ skonštatoval Csáky s tým, že treba odstrániť korupciu a byrokraciu. Ako zdôraznil, alternatíva k EÚ neexistuje a mali by sme byť radi, že sme súčasťou rodiny demokratických krajín.

Slováci sú eurooptimisti

Maroš Šefčovič (Smer-SD) povedal, že Slováci sú veľkí eurooptimisti, pričom aj euro má v našej krajine silnú podporu, ale k európskym voľbám chodí málo ľudí. Tento jav nazval slovenským paradoxom.

Nízku účasť Slovákov v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu komentovala aj kandidátka do Európskeho parlamentu za KHD Anna Záborská. Ako povedala, nízka účasť je ovplyvnená tým, že patríme medzi novšie štáty Európskej únie. Vo všetkých štátoch, ktoré vstúpili do EÚ po roku 2004, je podľa nej nižšia účasť. Podľa Záborskej došlo Slovensko do hotového, na rozdiel od pôvodných štátov, ktoré tvorili nariadenia a smernice.

Vytváranie falošného dojmu

Jozef Kollár (NOVA) vidí hlavné príčiny nižšej účasti Slovákov v eurovoľbách vo vytváraní falošného dojmu, že EÚ neovplyvňuje kvalitu života ľudí v SR. Ako dodal, podľa niektorých štúdii pritom vychádza 85 percent zákonov v národných parlamentoch z toho, čo schvaľujú európski poslanci. Príčinu slabej účasti vidí aj v tom, že naši súčasní europoslanci sa venovali rôznym, nie vždy kľúčovým témam.

Zsolt Simon (Most-Híd) vidí príčinu nízkej účasti v eurovoľbách v slabej kampani a v tom, že v súvislosti s EÚ sú častejšie spomínané negatíva namiesto pozitív. Podľa predsedu SNS Andrej Danka je Európska únia dobrý projekt, ale potrebuje reformu, pričom niektoré oblasti treba vrátiť do kompetencií štátov.

Maroš Šefčovič pripomenul, že by sme mali byť hrdí na to, ako sme zvládli prvých 10 rokov v únii. „Najrýchlejšie sme dobiehali iné krajiny. Zrekonštruovali sme školy, postavili sme veľa ciest a sme v eurozóne,“ povedal Šefčovič s tým, že by sme nemali znevažovať dosiahnuté výsledky. Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) súhlasil s tým, že by sme nemali znevažovať dosiahnuté výsledky a dodal, že je dôležité sústrediť sa na ekonomické témy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anna ZáborskáIvan ŠtefanecJozef KollárMaroš ŠefčovičPál CsákyZsolt Simon